De 3 beste detox kruidendrankjes


Welzijn
30/01/2019
Citroen, gember, tijm, rozemarijn, mariadistel, munt ... Profiteer van de onvermoede krachten van planten en drink heerlijke kruidenthee.

Detox kruidendrankje 1: thee van citroen, gember en munt

Citroen herstelt het organisme. Als je vaak hoort dat het aan te raden is om elke morgen op de nuchtere maag een glas lauw water met citroensap te drinken, dan is dat niet voor niets! Deze vrucht heeft, samen met gember, een gunstige invloed op de bloedsomloop en verwijdert het ‘slechte’ cholesterol. Citroen en munt stimuleren allebei de aanmaak van gal, die op zijn beurt het verteringsproces bevordert en helpt toxines te verwijderen. Een kruidendrankje van deze drie ingrediënten is ideaal om je lichaam van binnenuit te reinigen!

Een ontgiftend kruidendrankje met citroen, gember en munt is snel klaar. Dit heb je nodig:

 1. Een halve citroen
 2. Een beetje verse gember
 3. Enkele muntblaadjes
 4. 250 ml water

Terwijl je het water aan de kook brengt, schil je en snijd je de gember in kleine stukjes en knip je de muntblaadjes fijn. Doe beide ingrediënten in het zeefje van je theepot en giet er het hete water overheen. Laat minstens vijftien minuten trekken voor je het zeefje verwijdert. Voeg het geperste citroensap toe en giet in kopjes.

Detox kruidendrankje 2: thee van tijm en rozemarijn met honing

Tijm is ideaal om wintervermoeidheid te bestrijden! Dit kruid is zeer efficiënt tegen aandoeningen van de luchtwegen, het stimuleert het immuunsysteem en geneest verkoudheid. Met andere woorden, een ontgiftende kruidenthee met tijm is het perfecte kruidendrankje om een aangename winter door te brengen en geen kou te vatten. Het bevordert ook de spijsvertering, en dat kan handig uitkomen na de zware maaltijden bij de eindejaarsfeesten. Rozemarijn zuivert de luchtwegen en kalmeert hoestaanvallen. Als je wilt, kun je ook honing toevoegen om je kruidendrank een zoet smaakje te geven. Honing is trouwens heel efficiënt om keelpijn te verzachten.

Dit heb je nodig om je ontgiftende kruidenthee met tijm en rozemarijn te bereiden:

 1. Ongeveer 5 g tijm
 2. Ongeveer 5 g rozemarijn
 3. Een theelepel honing (facultatief)
 4. 250 ml water

Doe het water in een pannetje en zet dit op het vuur. Wanneer het water begint te sudderen, voeg je de tijm en rozemarijn toe. Laat 10 minuten sudderen. Giet het aftreksel in een kop en voeg er, als je wilt, een theelepel honing aan toe.

Detox kruidendrankje 3: thee van mariadistel en pepermunt

Mariadistel is het ideale kruid om je lever te zuiveren en te verzorgen. Het bezit ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het beschermt je efficiënt tegen toxines en kan zelfs leverstoornissen bestrijden. Pepermunt is dan weer uitstekend voor de spijsvertering! Bovendien verspreidt munt een heerlijk aroma wanneer het staat te trekken en verhelpt het slechte adem. Deze kruidenthee kan het tandenpoetsen natuurlijk niet vervangen. Voor een frisse mond en goed verzorgd tandvlees gebruik je de Oral-B Tandvlees & Glazuur Repair Extra Fris tandpasta.

Als je een ontgiftende kruidenthee met mariadistel en pepermunt wilt maken, heb je deze ingrediënten nodig:

 1. Ongeveer 5 g verpulverde vruchten van mariadistel
 2. Enkele blaadjes pepermunt
 3. 250 ml water

Breng water aan de kook. Doe de kruiden in een kop en giet er kokend water overheen. Druk met een lepeltje zachtjes op de blaadjes pepermunt om hun aroma volledig vrij te maken. Laat een tiental minuten trekken en geniet!

Wil je het hele jaar door verse kruiden hebben om in de keuken te kunnen gebruiken, leg dan je eigen kruidentuin aan!

En jij, ken jij nog andere detox kruidendrankjes?