Fruit en groente staan aan de top van antioxidantrijke voeding


Welzijn
11/05/2021
Wil je er zeker van zijn dat je voldoende antioxidantrijke voeding opneemt? Dat kan met onze fruit- en groentewijzer!

Fruit is de lekkerste bron van antioxidanten

Kleine fruitsoorten zijn het rijkst aan antioxidanten, vooral bessen: bosbessen, braambessen, veenbessen, aardbeien en frambozen.

De versheid van het fruit dat je eet is van essentieel belang voor een goede opname van hun antioxidanten. Droge vruchten zijn ook rijke bronnen, denk maar aan droge pruimen en abrikozen.

En welke groente bevatten de meeste antioxidanten?

Niets is makkelijker dan het vinden van antioxidantrijke groente! In de lente doe je jezelf te goed aan asperges om volop antioxidanten binnen te krijgen.

In de zomer eet je artisjok, broccoli en rode paprika.

De herfst en de winter zijn de seizoenen van de rode bieten, die met hun heerlijk zoete smaak ook veel antioxidanten bevatten. Sla niet in paniek als de felrode kleur van de bieten uitloopt op je snijplank, want met de reinigende producten van Mr. Proper is alles in een handomdraai weer proper. Nog een groente vol antioxidanten is de aardappel, die je keuken minder vuil maakt. Maar als de groenteboer in de winter maar weinig variatie te bieden heeft, kun je altijd nog je toevlucht nemen tot peulvruchten, vooral linzen en sojabonen.

In elk seizoen kun je minstens één antioxidantrijke groente vinden, waar je misschien niet meteen aan denkt: uien! Die zijn makkelijk te verwerken in salades, soepen en dressings.

Groente en fruit met betacaro … Wat?

De bekendste antioxidant is wellicht betacaroteen. Fruit en groente die veel betacaroteen bevatten zijn makkelijk te herkennen aan hun oranje kleur, zoals daar zijn:

  • Wortel (natuurlijk!)
  • Gedroogde abrikoos
  • Pompoen
  • Meloen
  • Tomaat
  • Zoete aardappel
  • Rode paprika
  • Perzik

Geen enkele oranje fruit- of groentesoort aan de horizon te bespeuren? Maak je geen zorgen, want de antioxidant betacaroteen zit ook in paardenbloem, peterselie, gekookte spinazie, veldsla en snijbiet.

Er bestaan nog meer antioxidanten, zoals kryptoxanthine (in rauwe en gekookte rode paprika, gekookte pompoen en gekookte wortel), lycopeen (in tomatensaus in blik, rauwe tomaat, rauwe rode paprika). En tot slot ook luteïne en zeaxanthine, die je vindt in gekookte spinazie, gekookte bietjes, erwten in blik, gekookte spruiten, rauwe sla, gekookte broccoli en pompoen in blik.

Om je eetlust aan te wakkeren en je te laten smullen van antioxidantrijke voeding, krijg je nog dit heerlijke recept voor gele paprikasoep met paprika en dit recept met groene asperges mee.

En jij, welke antioxidantrijke voeding neem jij regelmatig op?

Zin in Meer? Download hier kortingsbonnen van verschillende merken.