Gezond eten: waar kun je boter mee vervangen?


Welzijn
11/05/2021
Vervang boter met deze 7 alternatieven als basis voor gebak, bij pasta en boterhammen en als vetstof bij het bakken en braden.

Vervang de boter door avocado

Gebruik in zoet en hartig gebak en op boterhammen

Hoeveelheid: 50 g geplette avocado voor 100 g boter

Een goed gerijpte avocado is een uitstekend ingrediënt voor je gebak en heerlijk als beleg op toast. Plet hem gewoon als vervangingsmiddel voor boter! Bovendien zijn alle waardevolle eigenschappen van avocado’s haast niet te onthouden!

Vervang de boter door een notenpuree of pindakaas

Gebruik in zoet en hartig gebak en op boterhammen

Hoeveelheid: 100 g puree van olieplanten voor 100 g boter

Amandelpuree, pindakaas, puree van cashewnoten … Puree van oliehoudende planten bevat veel plantaardig vet en is een goed alternatief voor boter. Koop ze echter zonder suiker en zonder toegevoegde olie of zout.

Vervang de boter door olie

Gebruik in zoet en hartig gebak, bij pasta en voor het braden en bakken

Hoeveelheid: 100 ml olie voor 100 g boter

Boter laat zich door veel plantaardige olies vervangen. Olijfolie is ideaal voor het bakken in de pan en om pasta op smaak te brengen. Kokosolie of zonnebloemolie zijn heel geschikt voor fijn gebak. Anderzijds is olie minder makkelijk van alle oppervlakken te verwijderen. Gebruik als reinigingsproduct dan ook een Mr. Proper Ultra Power Allesreiniger als je per ongeluk wat olie op de keukenvloer of je werkblad gemorst hebt.

Vervang de boter door courgette

Gebruik in zoet en hartig gebak

Hoeveelheid: 150 g geraspte courgette voor 100 g boter

De neutrale smaak en textuur van courgette maken van deze groente de ideale botervervanger voor taarten en gebak. Je hoeft ze maar te schillen, te raspen en door je bereiding te mengen: de rest gebeurt in de oven! Rode biet, zoete aardappel en pompoen zijn ook bruikbaar in de plaats van boter.

Vervang de boter door rode linzen

Gebruik in zoet en hartig gebak

Hoeveelheid: 100 g gaargekookte rode linzen voor 100 g boter

Om boter te vervangen in je bereidingen, mix je gekookte rode linzen tot je een homogene pasta verkrijgt. Gebruik echter geen groene linzen, want die hebben een te uitgesproken smaak.

Vervang de boter door appel of banaan

Gebruik in zoet gebak

Hoeveelheid: 100 g appelmoes of geplette banaan voor 100 g boter

Als vervanging voor boter, krijg je met appelmoes of geplette banaan minder vet, maar zoeter smakend gebak! Om de zoete smaak beter uit te balanceren, roer je gewoon minder suiker door het deeg.

Vervang de boter door margarine

Gebruik in zoet en hartig gebak, bij pasta, op boterhammen en voor het braden en bakken

Hoeveelheid: 100 ml margarine voor 100 g boter

Margarine, die je in een niet gehydrogeneerde versie moet kiezen, is de plantaardige versie van boter. Je vindt verschillende soorten margarines op de markt, volgens het gebruik dat je ervan maakt.

En jij, welke ingrediënten gebruik jij om boter te vervangen?

Zin in meer? Print de kortingsbonnen van verschillende merken.