Gezond vermageren


Welzijn
4/10/2018
Wil je vermageren? Minder eten is de sleutel tot gewichtsverlies, dat weet iedereen. Toch is gezond vermageren voor heel wat mensen niet zo evident. Deze tips helpen je op weg naar je streefgewicht.

Gezond vermageren is geen afvalrace

Een streng of heel eenzijdig dieet zorgt voor snel gewichtsverlies. Zo'n dieet is echter moeilijk vol te houden en meestal vliegen de kilootjes er achteraf weer aan. Je heb veel meer kans om duurzaam te vermageren als je kiest voor een evenwichtig dieet dat bestaat uit gezonde producten met veel voedingsstoffen en weinig calorieën. Denk maar aan fruit, groenten, volle granen, noten en zaden, magere eiwitten, peulvruchten en gezonde vetten uit plantaardige olie, avocado's, noten en vis.

Veel eten en toch vermageren

Vermageren wordt vaak geassocieerd met ‘voeding schrappen'. Zo krijgt diëten al gauw een negatieve bijklank. Denk na over wat je kunt toevoegen aan je dieet, niet over wat je moet wegnemen. Als je gezond en evenwichtig wilt vermageren moet je bijvoorbeeld dagelijks maar liefst vijf tot negen porties groenten en fruit eten. Wie zei daar dat vermageren gelijk is aan honger lijden ?

vermagerenGezond én smaakvol

Door seizoens- en streekgebonden groenten en fruit op het menu te zetten, ga je resoluut voor een maximum aan smaak en een minimum aan calorieën. Gezonde smaakmakers kunnen eveneens een wereld van verschil maken. Zin in Italiaans? Gebruik dan verse basilicum of oregano. Wil je een oosters tintje? Verwerk dan gember, kerrie of koriander in je maaltijd. Ook in nagerechten en tussendoortjes kun je kruiden en specerijen gebruiken. Een gestoofde vruchtenschotel van appels en peren met kaneel is een echte lekkernij. En aan een verse fruitsla kan je munt toevoegen in plaats van suiker.

Vermageren dankzij water

Honger wordt wel eens verward met dorst. Zo kan het gebeuren dat je extra calorieën gaat eten terwijl je eigenlijk nood hebt aan een glas water. Zorg daarom dat je immer en altijd een fles water bij de hand hebt. vermageren Hou je niet van plat water, kies dan voor bruiswater en voeg er wat citroensap aan toe. Ook thee - zonder suiker - is een gezonde dorstlesser.

Zondigen mag, maar met mate

Nu en dan zondigen staat niet haaks op gezond vermageren, integendeel. Door jezelf op tijd en stond een verwennerij te gunnen, hou je je dieet langer volg. Beperk je dan wel tot een kleine portie, bijvoorbeeld één heerlijke praline in plaats van een hele reep chocolade. En neem rustig de tijd om van je traktatie te genieten.

Gezond vermageren met de halveertruc

Mireille Guiliano, schrijfster van de bestseller ‘Waarom Franse vrouwen niet dik worden‘, raadt aan om producten eerst doormidden te snijden of te breken voor je begint met eten. Als je halverwege bent moet jij jezelf afvragen "Heb ik nog honger?" Op die manier eet je bewuster en ga je minder snel te veel eten. Ook denk je vaker "Waarom eet ik dit? Omdat het voor me ligt of omdat ik honger heb?"