Groenten, vlees, brood, melk … wat kun je invriezen?


Welzijn
5/09/2019
Als je etenswaren invriest, kun je ze langer bewaren en nare verrassingen vermijden. Wat kun je wel of niet invriezen?

Brood invriezen

Brood is goed in te vriezen als je je aan de volgende werkwijze houdt. Als het nog warm is, wacht je tot het volledig afgekoeld is. Voor je het in de vriezer legt, pak je het in plastic folie of een plastic zakje in om te voorkomen dat het uitdroogt. Om het te ontvriezen, laat je het gewoon op kamertemperatuur ontdooien. Daarna bak je het enkele minuten in een warme oven voor een knappend verse smaak en textuur.

Brood bewaar je maximaal twee maanden in de vriezer.

Groenten en fruit invriezen

Invriezen is niet geschikt voor alle groenten en fruit. Als ze veel water bevatten, verandert het hun kleur, textuur en smaak. Dat geldt voor komkommer, meloen, watermeloen, courgette, tomaat, sla en verse kruiden.

Maar de meeste fruitsoorten kun je wel invriezen. Besprenkel ze eerst met citroensap zodat ze niet oxideren. Eenmaal ontdooid zijn ze goed te gebruiken in heerlijke dessertjes! Na het eten van je creaties vergeet je natuurlijk niet je tanden te poetsen met een Oral-B elektrische tandenborstel.

Voor het invriezen van je groenten, kun je ze eventueel blancheren in kokend water. Zo zullen ze hun vitamines en ook hun smaak beter behouden.

Fruit en groenten kunnen een jaar in de diepvriezer bewaard worden.

Vlees of vis invriezen

Vlees en vis kunnen zonder problemen worden ingevroren. Om bederf te vermijden doe je het best direct na aankoop. Gebruik hermetisch afsluitbare zakjes, anders zullen de andere voedingswaren in de vriezer de geur van het vlees of de vis aannemen.

Vlees kan 10 maanden in de vriezer bewaard worden, vette vis 3 maanden en magere vis 4 maanden.

Melk of melkproducten invriezen

Gepasteuriseerde en UHT-melk kun je makkelijk invriezen, maar het invriezen van volle melk leidt tot stremming van de vetten. Dat is niet erg, want je hoeft maar te schudden om de melk weer in zijn normale, vloeibare toestand terug te brengen. Ingevroren melk kun je maximum 1 maand in de diepvriezer bewaren.

Alle harde kazen kun je invriezen, maar verse of zachte kazen niet, omdat het hun textuur verandert.

Yoghurt kan wel worden ingevroren, maar zal na ontdooiing een onaangename textuur hebben, tenzij je hem als yoghurtijs hebt verwerkt.

Boter mag je zonder meer invriezen en in zijn originele verpakking in de vriezer leggen.

Eieren invriezen

Gekookte of rauwe eieren kun je beter nooit invriezen. Gekookte eieren zullen immers een rubberachtige textuur krijgen, en wat rauwe eieren betreft riskeert de schaal door de kou te breken. Wat je wel kunt invriezen zijn rauwe eieren zonder schaal in hun geheel, ofwel de dooiers van de eiwitten gescheiden. Je hoeft ze voor het invriezen gewoon maar even te klutsen. Let wel op dat je eieren na het ontdooien zeer snel in gerechten verwerkt en opeet.

Eieren kun je tot negen maanden lang invriezen.

En jij, hoe bereid jij je ingevroren etenswaren?