Hoeveel calorieën moet je dagelijks opnemen?


Welzijn
11/05/2021
Ontdek hoe de kennis van het aantal calorieën in je voeding je kan helpen om af te vallen.

Wat is een calorie?

Laten ons eens kijken naar de definitie, voordat we vertellen hoeveel calorieën je elke dag moet opnemen en verbruiken. Een calorie is een energie-eenheid die voor voeding gebruikt wordt. De hoeveelheid calorieën die een voedingsmiddel bevat, geeft ons dus informatie over de energie die het ons kan bezorgen. Die informatie vindt je op de verpakking en is aangegeven als 'kcal' - wat staat voor kilocalorie - in de tabel van voedingswaarden.

Theoretische dagelijkse caloriebehoefte

Volgens de World Health Organization zijn dit de gemiddelde caloriebehoeften:

  • Aantal calorieën per dag voor een man: 2500 kcal
  • Aantal calorieën per dag voor een vrouw: 2000 kcal

Deze gemiddelden zijn natuurlijk slechts aanwijzingen. Afhankelijk van je fysieke activiteit, gezondheidstoestand en lichaamsbouw of het tijdstip waarop je de calorieën opneemt, zullen ze niet hetzelfde effect hebben op je lichaam.

Vanaf de leeftijd van 10 jaar is het gemiddelde dagelijks aanbevolen calorieënaantal haast even hoog als voor volwassenen. Voor tieners kan het zelfs hoger liggen.

Je calorieopname aanpassen aan je calorieverbruik

We verbranden de hele tijd calorieën, zelfs wanneer we slapen. Natuurlijk verbruiken we er meer wanneer we aan matige of intensieve fysieke activiteit doen, maar het verbrandingsproces is voor iedereen anders. Het is altijd een kwestie van uitbalanceren. De basisregel is dat je de dagelijkse hoeveelheid opgenomen calorieën aanpast aan je verbruik.

Overmatige opname van calorieën zonder verbranding of fysieke activiteit zal leiden tot gewichtstoename. Als je gewicht wilt verliezen, zal je met het terugschroeven van het aantal calorieën die je dagelijks opneemt je lichaam dwingen uit zijn reserves te putten. Op die manier kan je overtollige kilo’s mettertijd wegwerken. Anderzijds heeft je organisme calorieën nodig om behoorlijk te kunnen functioneren. Vraag je huisarts altijd om advies voordat je aan een dieet begint.

Let wel: een fysieke activiteit betekent niet noodzakelijk dat je veel geld aan sport moet uitgeven. Stappen of fietsen in plaats van het openbaar vervoer of de auto te nemen gelden ook als fysieke activiteit. Ongemerkt aan sport doen en calorieën verbranden zonder geld uit te geven, dat kan! Ontdek al onze tips voor je welzijn en onze kortingen door je Zin in Meer account aan te maken.

Moet je de calorieën op je bord tellen?

Zonder als een bezetene de calorieën te tellen die je opneemt en verbrandt, is het goed om enkele basisprincipes voor een gezond en evenwichtig dieet in acht te nemen. Het aantal calorieën in elk voedingsmiddel dat je opneemt is een goede aanwijzing. Maar het zou zonde zijn om alle voedingsmiddelen die we te rijk aan calorieën achten volledig te weren. Het is hoofdzaak om zo gevarieerd mogelijk te eten en geregeld aan lichaamsbeweging te doen! En het is heel normaal dat je op sommige momenten wat meer eet: in de winter of in sommige fases van de menstruele cyclus, of als je bijvoorbeeld de hele dag op je benen hebt gestaan! Ontzeg jezelf de snoeplust niet die af en toe de kop opsteekt, want die is van voorbijgaande aard. Een evenwichtige voeding spreidt zich immers over maanden uit en een schuldgevoel levert niets op. Denk er gewoon aan actief te blijven. Dat kan dankzij de Tampax Cotton Comfort tampons. En geniet volop van alle heerlijke seizoensgebonden groenten en fruit.

En jij, hoe bewaar jij het evenwicht tussen opname en verwerking van calorieën?