Waarom je beter voor lelijke groenten en fruit kiest?


Welzijn
25/10/2021

Hmm… wat zien ze er lekker uit die perfect gevormde oranje worteltjes. Of die prachtig glanzende rode, ronde tomaten. Je wilt ze toch meteen kopen en proeven!Het fruit en de groenen uit de bio-afdeling die er een beetje vreemder uitzien, zie je natuurlijk ook wel liggen maar toegegeven, ze zien er minder aanlokkelijk uit.
En nochtans, ze zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je gezondheid, het milieu én je portemonnee. Laat je dus eens verleiden door deze bijzonderheden van de natuur.

De voordelen van misvormde groenten en fruit

Laten we beginnen bij het begin: wat zijn misvormde groenten en fruit?

Om te kunnen worden verkocht in de supermarkt dient elk stuk fruit en elke groente aan bepaalde normen of criteria te beantwoorden; het betreft hun kleur, gewicht, maat en vorm. Ze worden dus met andere woorden geselecteerd om hoe ze eruit zien eerder dan hoe ze smaken.
Voldoet een product niet aan deze standaard criteria, dan wordt het beschouwd als zijnde “misvormd”. Dit kunnen onder andere biologische groenten en fruit zijn die zonder chemische producten of kunstmatige hulp worden gekweekt en zich op natuurlijke wijze ontwikkelen. Daardoor kunnen ze verschillende vormen en maten aannemen, plekken vertonen...

Vijf goede redenen om biologische groenten en fruit te kopen.

Ik kom weer in contact met de natuur

Wanneer je aan kinderen vraagt een appel of wortel te tekenen, zul je waarschijnlijk een mooie ronde appel of een rechte, oranje wortel te zien krijgen. En zelfs als volwassenen hebben we behoorlijk precies idee van hoe een mooi en lekker stuk fruit er moet uitzien.
Door het zien van steeds meer gestandaardiseerde producten in de supermarkt, zijn we langzaam maar zeker vergeten dat dit niet de norm is. Een ietwat anders gevormde aardappel of courgette, dat is de natuur! En de natuur heeft, in al haar perfectie, ook onvolmaaktheden.
Door het zien en het eten van groenten en fruit die er ietwat anders uitzien, komen we dus opnieuw dichter bij de natuur. En daar is niet alles perfect gevormd. Bovendien verandert dit niets aan de smaak, wel integendeel!

Ik eet gezonder

Dan is de volgende, logische vraag: “Waar komen de bijna perfecte groenten en fruit die we overal in de winkels kunnen vinden vandaan?”
Om dit te bereiken, om het hoofd te bieden aan de concurrentie of om simpelweg hun producten in de supermarkt te kunnen verkopen, geven sommige producenten hun producten een duwtje in de rug. Ze maken daarvoor gebruik van pesticiden, fungiciden of kunstmest. Deze producten zijn niet alleen verre van natuurlijk, ze hebben ook een invloed op de smaak en de voedingswaarde van ons voedsel.
Is gezond eten belangrijk voor jou? Door te kiezen voor de lelijke eendjes onder het fruit en de groenten heb je vaker de garantie dat je gezonde en onbehandelde producten eet.

Ik geniet van hun smaak

In tegenstelling tot andere groenten en fruit, wordt biologisch geteeld voedsel pas geoogst wanneer het volledig rijp is. Zo krijgen het de tijd om zijn smaak ten volle te ontwikkelen, vaak in de open lucht. Die wordt zo niet alleen intenser, ook het gehalte aan vitaminen en mineralen neemt toe.
Geen excuses meer dus, wanneer de kinderen (of jijzelf) geen fruit willen eten omdat het schillen een karwei is... De schil bevat geen chemicaliën en kan gewoon worden gegeten. En het is net daar dat de meeste antioxidanten, die ons beschermen tegen ziekten en infecties, te vinden zijn. Fruit voor de hele familie!

Ik bespaar

Misvormde groenten en fruit kunnen tot wel 30% minder duur zijn dan hun gesorteerde broertjes. In sommige supermarkten worden ze tegen een verlaagde prijs aangeboden om zo voedselverspilling tegen te gaan. En in sommige biowinkels kun je ze vinden met kortingen van 10 tot 30% nadat ze tijdens het vervoer werden beschadigd of wanneer ze snel moeten worden opgebruikt.

Ik help mee om voedselverspilling tegen te gaan

Volgens een onderzoek van Testaankoop, wordt er jaarlijks ongeveer 345 kg voedsel per persoon verspild. Door het sorteren en onze afkeer van minder perfect gevormde groenten en fruit, belanden ze in de vuilnisbak nog voor ze hun weg naar de winkelrekken kunnen vinden. Hoewel ze geen gevaar voor onze gezondheid vormen, worden ze weggegooid omdat ze niet groot of vers genoeg zijn, vlekken hebben, ... kortom ze worden bestempeld als misvormd. Dus wat denk je? Genoeg verspild?

Wil je nog een stapje verder gaan? Ga op zoek naar een winkel of een organisatie in je buurt die voedselverspilling wil tegengaan. Door gebruik te maken van een app kun je snel te weten komen waar je ze kunt vinden. Zo zijn er handelaren die soep, sapjes of appelmoes aanbieden gemaakt met niet-gesorteerde producten. Of restaurants die er naar streven hun verliezen te beperken en tegelijk gerechten tegen verlaagde prijzen aanbieden.

Je hebt het ondertussen waarschijnlijk wel begrepen… misvormde groenten en fruit zijn goed voor je gezondheid, het milieu en je portemonnee!