Seizoensfruit en -groenten om zonder mate van te genieten


Welzijn
6/12/2022

Klik hier om jouw eigen seizoenskalender voor groenten en fruit te downloaden.


Ons wordt vaak verteld dat we groenten en fruit in het seizoen moeten eten! Maar waarom? Hier volgen enkele voorbeelden om jou de voordelen van het eten van groenten en fruit in het seizoen te helpen begrijpen.


Eet in het seizoen om te zorgen voor jou gezondheid en die van je gezin.


Groenten en fruit (maar ook kruiden, peulvruchten...) reageren op de natuurlijke levenscycli.

Deze cycli komen grotendeels overeen met de behoeften van onze stofwisseling, die ook reageert op natuurlijke cycli.

Als de zon bijvoorbeeld niet schijnt en ons lichaam vitamine C tekort komt, zijn er wintervruchten, die er vol van zitten, om ons een oppepper te geven! Dit is het geval met sinaasappels, mandarijnen, kiwi's en zelfs citroenen. 

Dat doet de natuur goed!


Redenen om je consumptie aan het seizoen aan te passen

 

Wanneer we winterfruit en -groenten in de zomer eten of omgekeerd, maken we niet optimaal gebruik van de kwaliteit van het product. Dit komt omdat deze zijn natuurlijke cyclus nog niet heeft voltooid. 

Zelfs als je dat wilt, is het eten ervan maar half zo leuk: het geeft weinig vitaminen en heeft weinig smaak!

Groenten en fruit zijn er om ons te helpen wanneer ons lichaam een bepaalde behoefte of tekort aangeeft

Daarom hebben we in de herfst en winter speciale voorkeuren, zoals warme, rijke recepten met voedsel uit de tuin. Hierbij kan je denken aan wortelen, aardappelen, pastinaken, alle soorten kool, prei, spinazie... 

Voor de zoetekauwen zijn er ook zoete lekkernijen zoals appels, de grote ster van de koude seizoenen, en peren om de traktaties af te wisselen. 

 

Seizoensfruit en -groenten: geld besparen door de lokale productie te ondersteunen. 

 

Een ander voordeel dat vaak over het hoofd wordt gezien wanneer aan seizoensfruit en -groenten wordt gedacht, zijn de voordelen voor de portemonnee! 

Wanneer we in het seizoen eten, zorgen we ervoor dat de groenten en het fruit geen ingewikkelde processen ondergaan zodat ze kunnen groeien in weersomstandigheden die niet passen bij hun aard. 

Wij gebruiken kortere en eenvoudigere netwerken, vaak lokale netwerken. 

Ze reizen niet of nauwelijks en vereisen geen speciale omstandigheden voor hun behoud of productie. Dankzij deze korte netwerken kunnen we dus gezond eten zonder dat het te veel kost en kunnen we een gebruik maken van lokale producenten die het milieu minder belasten.

Wanneer wij in het seizoen eten, krijgen wij groenten en fruit in overeenstemming met hun tijdsgebondenheid en op het hoogtepunt van hun voedingswaarde.  


In een paar woorden: eten in het seizoen levert alleen maar voordelen op

Je zorgt voor jezelf, anderen, de planeet en je komt dichter bij de natuur

Het is de perfecte gelegenheid om kinderen het belang van biodiversiteit en het respect ervoor uit te leggen

Het is dé gelegenheid om als gezin nieuwe recepten en producten te ontdekken tijdens het eten van warme en voedzame maaltijden, terwijl we de seizoensmoeheid bestrijden! 


Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3