Sojaproducten op een rijtje


Welzijn
4/10/2018
Sojaproducten hebben een volwaardige plaats veroverd in de supermarktrekken. Geen wonder, want sojaproducten hebben niet alleen tal van gezondheidsvoordelen, ze zijn ook veelzijdig in de keuken.

Waar komen sojaproducten vandaan ?

Sojaproducten zijn afkomstig van de sojaboon, een peulvrucht die in Azië al eeuwen deel uitmaakt van het dagelijks menu. Vers zijn sojabonen flauw van smaak en moeilijk verteerbaar. Daarom worden ze verwerkt tot uiteenlopende sojaproducten.

Sojamelk

Sojamelk is een drank op basis van sojabonen en water. Van dit sojaproduct bestaan tal van varianten, al dan niet gezoet of met een fruitsmaakje. Daarnaast heb je nog afgeleide producten zoals yoghurt, pudding, room en broodsmeersel. Van nature bevat sojamelk ongeveer evenveel proteïnen als koemelk. In sojamelk zit echter minder calcium zodat veel sojadrinks daarmee verrijkt zijn. Je kunt sojamelk drinken als melkvervanger of gebruiken bij het koken en bakken in plaats van melk.

Tofu

Tofu, een van de bekendste sojaproducten, is gestremde sojamelk die lijkt op kaas. Omdat tofu een neutrale smaak heeft, neemt het makkelijk de aroma's van marinades en kruiden op. Je kunt rauwe of gebakken blokjes tofu toevoegen aan een slaatje of aan soep. Of je kunt tofu bakken, grillen of wokken met roerbakgroenten of met gesneden soepgroenten. Tofu kan ook prima als vleesvervanger gebruikt worden in stoofpotten, bami, nasi,... Tofugehakt kan je verwerken in spaghetti- of chilisaus. In de supermarkt vind je verder tal van kant-en-klare tofuproducten zoals burgers, worsten en filets.

Sojasaus

Ook sojasaus is een heel populair sojaproduct. De saus wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, geroosterd graan, water en zeezout. Je kunt deze smaakmaker in alle gerechten gebruiken als vervangmiddel van zout. Wanneer je de sojasaus pas op het einde van de kooktijd toevoegt, blijven de smaak en de kleur het best behouden.

Sojascheuten : géén sojaproducten!

Sojascheuten worden vaak gebruikt in wokgerechten en zijn een vast onderdeel van loempia's en chop choy. Ondanks hun benaming hebben de sojascheuten die je in de winkel koopt niets te maken met sojabonen. De pittige, knapperige groenten zijn de kiemen van de mungboon of taugé. Ze zijn eiwitrijker dan de doorsnee groenten en bevatten iets meer ijzer, maar ze hebben lang niet dezelfde voedingswaarde als de sojaboon.

Daarom passen sojaproducten in een gezond voedingspatroon

  • Sojabonen zijn niet alleen cholesterolvrij, ze hebben bovendien cholesterolverlagende eigenschappen.
  • Soja bevat hoogwaardige plantaardige eiwitten en kan daarom prima dierlijke eiwitbronnen zoals vlees vervangen.
  • Soja vormt een goede bron van foliumzuur en enkele andere B-vitaminen;
  • De vetten afkomstig uit soja zijn arm aan verzadigde vetzuren en rijk aan meervoudig onverzadigde vetzuren.
  • Soja bevat mineralen zoals magnesium en calcium.