Zo vermijd je suiker in je voeding


Welzijn
11/01/2019
De herfst is in het land: het ideale moment voor een suikerdetox. Da's goed voor lichaam én geest. Roep suiker een halt toe met deze 5 tips!

1 - SNOEP VERSTANDIG: Snoep, koekjes en gebak zijn voor de hand liggende zoetigheden. Stap 1 is dan ook om snoep links te laten liggen. Toch zin in zoet? Kies voor een stuk fruit als tussendoortje. Beperk het wel tot 2 stukken per dag.
2 - DRINK WATER: Een blije frisdrank bevat al snel 7 klontjes suiker. Da's heel wat! Laat je ook niet vangen door lightdrankjes of smoothies. In die laatste zit zelfs nog meer suiker dan in frisdrank. Drink dus zoveel mogelijk water en voeg er wat fruit aan toe voor extra smaak.
3 - KOOK ZOVEEL MOGELIJK ZELF: Kant-en-klaar maaltijden zitten tjokvol suiker. Kook dus liever zelf, zo heb je meer controle over het suikergehalte van je gerechten. Kijk ook uit voor voedingsmiddelen met verborgen suikers, zoals ketchup, yoghurt en ontbijtgranen.
4 - CONTROLEER DE INGRERDIËNTEN: Hoe ontmasker je nu die verborgen suikers? Door de ingrediëntenlijst te lezen! Let op met producten met sucrose, glucose, fructose, dextrose, lactose, maltose en glucosestroop. Zeker als ze bovenaan het lijstje staan.
5 - KIES VOOR EEN ALTERNATIEF: Wil je een cake bakken? Dan heb je uiteraard suiker nodig. Gelukkig zijn er ook gezondere suikers. Denk aan palmsuiker, kokosbloesemsuiker of dadelsiroop. In deze suikers zitten meer mineralen zoals magnesium en kalium. Let wel: gebruik ook deze met mate. Of vervang ze door natuurlijke zoetstoffen zoals kaneel, wortel of gedroogde abrikoos.
PSST: Minder suiker betekent niet automatisch minder gaatjes. Bescherm je gebit dus met de Oral-B Pro-Expert tandpasta.

En jij, wat zijn jouw detoxtips?