5 manieren om slapeloze nachten tegen te gaan

5 manieren om slapeloze nachten tegen te gaan

Slaapproblemen kunnen in geen tijd uitgroeien tot een echte nachtmerrie. En iedereen krijgt er vroeg of laat wel eens mee te maken. Kan je ‘s avonds de slaap niet vatten of lig je soms urenlang naar het plafond te staren? Probeer dan deze vijf simpele tips. Want tegen slaapproblemen valt echt iets te doen.


Een goede nachtrust draait niet alleen om je lichaam rust gunnen. Het helpt je ook dag in dag uit beter te functioneren. Onderzoek bij dieren heeft uitgewezen dat slaap je vermogen om te leren verbetert én goed is voor je geheugen. Een Amerikaanse universiteitsstudie, gepubliceerd in de lente van 2009, toont bovendien aan dat slaap je hersenen toelaat om elke dag 'overtollige informatie' op te ruimen.

Wanneer heb je slaapproblemen?
Bij chronische slapeloosheid is sprake van systematische slaapstoornissen: je hebt moeite om in slaap te vallen, je wordt 's nachts wakker en 's morgens als je opstaat heb je het gevoel dat je niet genoeg geslapen hebt. Sommige mensen kunnen er maanden of jaren last van hebben. Als je ernstige slaapproblemen hebt, bekijk dan zeker met je huisarts of er behandelingen zijn die kunnen helpen. Periodes van slapeloosheid die maar enkele dagen of weken duren, komen vaker voor. En vrouwen schijnen meer last van slaapproblemen te hebben dan mannen. Iedereen is natuurlijk anders, maar volwassenen hebben doorgaans zeven tot negen uur slaap nodig. Dus, als je geen chronische slaapproblemen hebt, maar af en toe wel een periode hebt met slapeloze nachten, probeer dan volgende vijf tips eens.

Vijf ideeën om met slaapproblemen af te rekenen

1. Kies een slaapvriendelijk nachtmutsje.
Cafeïne geeft je 's morgens misschien een boost, ook 's avonds werkt het stimulerend, waardoor je moeilijk in een diepe slaap valt. Ook alcohol kan de kwaliteit van je nachtrust aantasten, al voel je je er slaperig door. Een warme melkdrank als slaapmutsje zal je daarentegen wél helpen om in een diepe deugddoende slaap terecht te komen.

2. Actief overdag: de beste voorbereiding voor je nacht.
Het ligt misschien voor de hand dat je beter slaapt als je overdag een verkwikkende wandeling gemaakt hebt. Maar je mag dit gerust veralgemenen: een actieve levensstijl waarin elke dag plaats is voor beweging zorgt dat je stress beter verwerkt. Resultaat; 's avonds kruip je meer ontspannen in bed.

3. Vind een goede slaap-routine.
Baby's krijgen een avondbadje en een papfles en ontwikkelen op die manier een vaste routine voor het slapengaan. Onze lichamen zullen net zo reageren op een vaste, ontspannende avondroutine. Je neemt gewoonlijk 's ochtends een douche? Waarom niet overschakelen op een kalmerend bad 's avonds? Probeer ook consequent rond dezelfde tijd naar bed te gaan, zodat je lichaam in een vast inslaappatroon terechtkomt.

4. Welke 'slaap-verwekkers' werken voor jou?
Natuurlijk helpt gepieker over het werk of het huishouden niet om in slaap te vallen. In plaats daarvan maak je je hoofd beter leeg door wat te lezen of naar de radio te luisteren. Voor iedereen werken andere trucjes: een vluchtig tijdschrift of een meeslepende roman, zachte muziek of het gepraat van een radiopresentator.

5. Leg je gemakkelijk.
Niks zo erg dan de hele nacht zitten woelen en zoeken naar de juiste slaaphouding. Improviseer met kussens tot je de voor jou perfecte houding gevonden hebt. Lig je graag op je zij, leg dan eens een klein kussentje onder de knie van je bovenste been. Zo vermijd je dat je middel kantelt. Of leg je hoofd en nek eens in een V-vormig kussen. Je zal versteld staan hoeveel makkelijker dat kan liggen. Slaapwel slaapproblemen!

Zin in nog meer tips voor een goede nachtrust?

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dreft in de was

Dreft in de was

Geschreven door Siebi een lid van Zin in meer,27 september 2016

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Scheertips & tricks

Scheertips & tricks

Scheertips & tricks

Meer dan 600 miljoen mannen scheren zich met Gillette. Hoe je je scheert maakt op zich niet uit, maar er zijn wel manieren om een nog gladder en comfortabeler resultaat te krijgen.

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Spinazie met roerei

Wanneer je gehaast aan je dag begint, is het gemakkelijk om je ontbijt over te slaan. Dit leidt echter meestal tot slechte keuzes doorheen de dag. We...