Een wrik links, eentje rechts... en hopla!

Een wrik links, eentje rechts... en hopla!

ZIN IN MEER-experte Kristel heeft wat met osteopaten. Met vier, meer bepaald. Als zeventienjarige sleepte haar moeder haar mee naar eentje, sindsdien groeide haar liefde exponentieel. Want wat lijkt op een beetje knijpen en kneden en een wrik links en rechts, is véél meer dan dat.


Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (FKG) liet onlangs uitvoerig weten in welke gevallen osteopathie wel en niet werkt. Bij lage rug- en nekpijn wel, bij de meeste andere dingen niet. En dat er bovendien risico’s verbonden zijn aan osteopathie.

Tja. Waar of niet waar? Ik weet alleen dat het een zoektocht is, die ieder voor zich moet doen.

Ik herinner me mijn eerste bezoek aan een osteopaat, Raf genaamd. Ik was zeventien en werd meegesleept door mijn moeder, omdat ik aan lage rugpijn leed. Raf kneep in mijn kuiten en zei: “Je eet te veel kaas." Klopte als een bus, ik had dus ‘kaaskuiten’. Daarna wrong hij me in allerlei bochten, liet me rekken en strekken en concludeerde: “Jouw lichaam verstart makkelijk. Je mag geen kaas meer eten, niets meer dat suiker of vet bevat en geen melk meer drinken." Ik verstarde terstond. Een jaar lang hield ik dat vreemde dieet vol, maar toen liet ik me door handige marketeers verleiden en geleidelijk aan herontdekte ik frietjes, koekjes en ijsjes. We zijn ondertussen zevenentwintig jaar verder en euh... Raf... ik denk dat je eigenlijk misschien toch wel meer dan een beetje gelijk had.

Later kreeg ik last van duizeligheid. Het werd zo erg dat ik omviel waar ik stond, met een gebroken rib door een val op de badrand als gevolg. Diagnose van de huisdokter: de ziekte van Ménière. En met een doos pillen stond ik weer op de stoep. Toen de pillen niet hielpen, belandde ik via een vriend bij osteopaat Bart. Bart bleek het type no-nonsenseman. Hij hoorde mijn klacht aan, klemde mijn hoofd tussen zijn handen, gaf er links en rechts een fikse wrik aan en zei: “Madam, met al wie denkt Ménière te hebben maar het niét heeft, kan je het Sportpaleis vullen!" Exit duizeligheid. Af en toe steekt ze nog wel eens de kop op. Dan bel ik Bart, doet hij zijn wrik en loop ik weer evenwichtig door het leven.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Toen Mauro een paar maanden oud was, kreeg hij voortdurend oorontstekingen. Antibiotica was het enige wat hielp, tot mijn grote wanhoop. Gelukkig belandde ik bij osteopate Anja. Zij maakte Mauro’s oren los, schreef hem een dieet van seizoensgebonden en slijmwerende fruit- en groentepapjes voor en na een paar bezoekjes verdwenen de pijnlijke oortjes. Mauro wordt nu negen en heeft sinds zijn eerste bezoek aan Anja NOOIT meer een oorontsteking gehad.

En dan zijn er mijn krampen nog. Niet op te lossen. Ik bespaar je mijn zoektocht, laten we maar meteen bij osteopaat Patrick belanden. Geen idee hoe hij het doet, maar onder zijn handen worden de draaikolken daarbinnen weer rustig en kan ik opnieuw in mijn broeken. Nochtans, Patrick kan niet wat Bart kan. En Bart kan niet wat Patrick kan. Anja kan ook niet wat Patrick kan en Raf dan weer niet wat Anja kan.
Ik geloof het FKG wel hoor, dat het allemaal niet bewezen is. Voor mij hoeft dat eigenlijk ook niet. Mijn zoektocht leverde me alvast Patrick, Bart, Anja en Raf op. Op dit moment mijn totaalplaatje. De rest zijn details.

Kristel

Meer weten? Surf eens naar www.algemeencentrumvoorosteopathie.be en www.osteopathie.be.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina