Mama multitaskt (te vaak)

Mama multitaskt (te vaak)

Wij vrouwen kunnen toch meerdere dingen tegelijk? Triomfantelijk bellen we terwijl we een wasmachine vullen, poetsen we onze tanden op de wc en helpen we onze kinderen in hun jas terwijl we een stuk boterham wegslikken. Handig of halfslachtig? ZIN IN MEER-experte Kristel gaat op zoek naar de mindfulmama in zichzelf.


Woensdagmiddag. Ik lees het manuscript van Iris Bouwmans boek Mindfulmama. Het boek had al per post bij mij moeten zijn, want morgen heb ik een interview met haar in Amsterdam. Maar het boek is er nog niet (lichte stress hier), dus moet ik het manuscript op de laptop lezen.

Zoonlief van acht heeft geen school. Hij kijkt een film en roept om de haverklap: “Mama, kijk hoe grappig!" “Ja schat, mama werkt." Ik kijk met één oog en lees verder met het andere. Grappig en ernstig komen samen in mijn brein. Ik krijg een paar mails van klanten. Snel beantwoorden en weer een pagina lezen. Wat stond er alweer in de vorige? De wasmachine piept. Even de was in de droger duwen. Nog veertig pagina’s. Ik kijk op de klok: binnen een dik halfuur staan mijn stiefkinderen hier. Een minuut per pagina, dat moet lukken! “Mama, ik heb al honger..." “Neem een appel!" Op welke pagina ben ik nu ondertussen? Is dat mijn gsm die gaat?

Multitasken, aan dat hoofdstuk zat ik. En hoe heette dit boek ook alweer? Mindfulmama. Iets zegt me dat ik niet zo bijzonder mindful bezig ben. Ik weet half wat mijn zoon zei, heb het boek ondertussen diagonaal gelezen, heb mijn mails zo snel beantwoord dat er twee tkfoutn in staan en trouwens, mocht alles van de wasmachine wel in de droger of zat dat ene delicate jurkje van mij daar niet tussen...?

Multitasken dus. Ik lees het relaas van een multitaskende mama en zit te schaterlachen achter mijn laptop. Vooral het stukje over je tanden poetsen op de wc om tijd te winnen. Of je kinderen hun schoenen aantrekken terwijl ze het ontbijt binnenwurmen. Plots zie ik mezelf bezig en ik gier het uit. “Grappig hé, mama", zegt mijn zoon die helemaal opgaat in zijn film en alléén zijn film. Mijn mindfulkind.

Ik lees met volle aandacht het hoofdstuk over multitasken en besluit het toch enigszins anders aan te pakken. Eerst het boek. Ik vertel mijn zoon heel rustig dat hij mama met rust moet laten tot wanneer de film gedaan is. Ik sluit de mail af, zet mijn gsm uit en concentreer me op de laatste veertig pagina’s. En in plaats van te vechten tegen de klok, ontdek ik dat het een verdomd interessant boek is. Daarna gaan we samen koken, mijn zoon en ik. Ik leer hem een nieuw liedje terwijl we de tafel dekken. Ping en pong speelden pingpong, pang zei de pingpongbal! We hebben er allebei zoveel plezier in, dat we een variant verzinnen. Mijn zoon is heel blij, ik ook. We krijgen zelfs de slappe lach, hoe lang is dat geleden? Koen en zijn kinderen druppelen binnen. Mijn gsm staat nog steeds uit, en we fantaseren over onze vakantie samen. Ik geef de volle aandacht aan wat ik op dat moment aan het doen ben en zit niet met mijn gedachten en gevoelens op vijftien plaatsen tegelijk. Wanneer iedereen ‘s avonds slaapt, ben ik helemaal ontspannen en opgeladen en neem ik nog een halfuurtje de tijd om rustig mijn mails en sms’jes te beantwoorden.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Daarna slaap ik als een rots.

Mindfulmama kwam precies op tijd. Dit boek ligt voortaan binnen handbereik, zeker weten!

Kristel

Iris Bouwman: Mindfulmama. Praktische mindfulness voor moeder, uitgeverij Spectrum. Meer info vind je op www.mindfulmama.nl.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina