Naar bed, naar bed

Naar bed, naar bed

Hoe lang is het geleden dat iemand tegen jou zei: ‘Kom, tijd om naar bed te gaan?’ Herinner je je het moment nog dat je de gezellige woonkamer moest inruilen voor een koud bed? En je in je kamer naar de stemmen op de tv lag te luisteren? Ook de kinderen van Zin in meer-experte Manon proberen het slaapuur consequent uit te stellen. En... ze slagen er nog in ook!


"Nog héél even, mama."

"Ik wil nog niet slapen."

"Maar mama, dit tv-programma duurt maar 5 minuutjes meer!"

"Ik heb ineens zo'n honger..."

"Maar je had beloofd dat we samen nog een spelletje zouden doen!"

"Ik voel me plots niet zo lekker, ik kan zo echt niet naar bed."

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De uitvluchten die ik in de loop der jaren heb gehoord op het moment dat onze kinderen naar bed moeten, worden talrijker en gevarieerder. Gek hoe dat werkt, want eens ze met fris gewassen snoetjes en gepoetste tanden hun matras nog maar raken, geven ze zelf te kennen doodop te zijn. Vooral nu ze in het vijfde leerjaar zitten: volgens hun juf Deborah is dit het zwaarste jaar lagere school. Elke week een toets, elke dag huiswerk, zwaardere leerstof... En dus moeten ze ook op tijd gaan slapen om genoeg energie op te doen. Nu ze tien zijn, hebben ze tien uur slaap nodig. En aangezien hun wekker om zeven uur gaat, moeten ze dus om negen uur naar bed.

Toch gebeurt dat vaker niet dan wel. Als ik een aantal opvoedkundige sites lees, begrijp ik waarom dat zo is: het is allemaal mijn schuld! Zo ontbreekt het mij wel eens aan discipline: de ene keer ben ik geïrriteerd als ze weer niet willen gaan slapen, de andere keer ben ik toegeeflijk en snap ik waarom ze nog wakker zijn. En dat zorgt voor onduidelijkheid: als het de ene keer wel lukt om het slaapuur uit te stellen, lukt het misschien een volgende keer ook! De oplossing: wees consequent.

Nog een opvoedkundige misser: mijn lief en ik zijn niet even streng. Of soms gebeurt het dat onze meningen verschillen. Een 'ach, laat ze nog even' van mij, wordt beantwoord met een 'ze gingen gisteren ook al zo laat naar bed' door hem. Buiten het feit dat we dan beide een punt hebben, komt het er vooral op aan allebei hetzelfde te verkondigen, anders ben je verre van geloofwaardig. De oplossing: nieuwe huisregels afspreken en daar met twee achter staan.

Ook goed om weten: de manier waarop het slaapritueel gebeurt, zou elke avond ongeveer gelijkaardig moeten verlopen. Omdat 'het zo gezellig is in de woonkamer' en je kids dus willen opblijven, zullen ze niet snel uit zichzelf naar bed gaan. En dus moet je ze naar boven begeleiden. Hoe leuker je het maakt, hoe makkelijker ze gaan slapen. Wat in ons specifieke geval betekent: even bij elk van onze drie kids op het bed gaan zitten, een beetje babbelen én – als we daar nog energie voor hebben - een mini-rugmassage geven. Met je nagels lichtjes over rug en nek gaan, doet wonderen voor onwillige slapers. Maar eerlijk: soms zijn we zelf doodmoe en forceren we een (te) snel slaapritueel, gegarandeerd mét averechts effect. De oplossing: vervroeg het naar bed gaan met tien minuten en trek daarna een kwartier uit om iedereen een dosis speciale aandacht te geven.

Slaap lekker...

Manon

Gezin & relatie experte
Manon

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina