Vrijdag de 13e? Ongeluk? Hier is wat het allemaal betekent…

Vrijdag de 13e? Ongeluk? Hier is wat het allemaal betekent…

Vraag je je ook af wat de afkomst is van al het bijgeloof waar we mee te maken hebben? Hier lees je er alvast meer over!


Of we nu te maken hebben met bijgeloof in een zwarte kat of dat van vrijdag de 13e, geluks- en ongeluksbrengers zijn vaak voer voor discussie, van de speelplaats op school tot op kantoor! Maar… wat brengt er dan werkelijk ongeluk? Houden we bijvoorbeeld de kinderen bezig in de auto stellen we ons wegens de ondeugendheid van de kinderen soms de vraag: “wat heb ik toch gedaan om dit te verdienen?” Misschien dan toch maar niet de paraplu binnenshuis openen…

Gekende ongeluksbrengers

Er bestaan heel wat ongeluksbrengers die zeer gekend zijn. Als we dus eens nadenken wat voor dingen ongeluk brengen, bedenken we al snel heel wat dingen:

  • Vrijdag de 13e
  • Onder een ladder stappen
  • Een paraplu in huis openen
  • Zout van hand naar hand doorgeven
  • Brood omgekeerd neerleggen
  • Een zwarte kat tegenkomen
  • Een spiegel stuk maken
Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Ongeluksbrengers die wat minder gekend zijn

Wanneer we naar andere culturen kijken, merken we dat er nog heel wat ongeluksbrengers zijn waar wij niet mee vertrouwd zijn. In China bijvoorbeeld, is het nummer 4 de grote ongeluksbrenger, in tegenstelling tot het nummer 13 bij ons in het Westen. Nummer 4 wordt in het Mandarijns uitgesproken als “si”, en is een homoniem voor het zelfstandige naamwoord “dood”. In hotels of ziekenhuizen zullen we in China dus nooit het nummer 4 zien hangen!

In Frankrijk brengt het enorm ongeluk om 13 eters aan tafel te hebben. Dit bijgeloof vindt zijn oorsprong bij het Laatste Avondmaal met Jezus en de Apostelen. Ze waren met z’n 13, en het vervolg van het verhaal kennen we allemaal… Verder geloven sommige Fransen dat het ongeluk brengt om met de rechtervoet in hondenpoep te stappen, terwijl het net geluk brengt om dit met de linkervoet mee te maken.

In Nederland, waar vrijdag de 13e het voor veel mensen ook ietwat ongemakkelijk maakt, brengt het bijvoorbeeld ook ongeluk om aan de eettafel te zingen. Daarnaast moeten we in Nederland volgens het bijgeloof opletten wie de eerste persoon is dat we na Nieuwjaar zullen uitnodigen: als de eerste gast van het jaar het huis betreedt en hij of zij blond is, brengt ons dat voor de rest van het jaar ongeluk! In België brengt het ongeluk om het stof naar buiten te borstelen, omdat we hiermee ook alle geluk mee naar buiten vegen.

Verder hebben andere landen zoals Litouwen ook ongewone gebruiken: het is in dit land not done om iemand de hand te schudden aan zijn/haar deurdrempel. In Roemenië wordt gezegd dat het erg veel ongeluk brengt om op zondag zijn nagels te knippen! Dat is al heel wat andere koek dan vrijdag de 13e, niet?

Welke ongewone ongeluksbrengers kent u nog?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer