Zes rustgevende rituelen voor het slapengaan

Zes rustgevende rituelen voor het slapengaan

Willen je kinderen elke dag zo lang mogelijk pret maken en spelen? Hier zijn zes tips om ze tot rust te brengen zodat ze tevreden gaan slapen.


Vaak is het een hele strijd om kinderen, zowel kleine als grote, naar bed te krijgen. Het helpt niet als je de nadruk legt op het feit dat ze naar bed moeten. Het werkt beter als je een fijn ritueel invoert, waardoor ze langzaamaan zin krijgen om te gaan slapen. Zing een slaapliedje. Lees wat voor. Met de eenvoudigste ideeën kun je er voor zorgen dat kinderen van alle leeftijden ontspannen en tevreden gaan slapen.

Kleine kinderen worden soms bang als hun ouders de slaapkamer verlaten. Anderen zijn bang in het donker. Maar als je ze daar op voorbereidt, zullen ze er minder tegenop zien. Breng elke dag voor het slapengaan 15 tot 30 minuten met hen door, zodat ze bedtijd gaan associëren met iets prettigs.
Maak er een speciaal moment van voor jullie samen. Je kind ontwikkelt een gewoonte waar hij de rest van zijn leven voordeel van zal hebben en jij hebt een rustig moment. Zo zal niemand in je gezin aan slaaptekort lijden. Zorg ervoor dat alle games en apparaten waar ze opgewonden van worden een halfuur voor het slapengaan aan de kant gaan. Creëer een overgangsfase met een moment in de keuken en in de badkamer voor je naar de slaapkamer gaat. Probeer deze suggesties:

1. Een lichte snack voor het slapengaan

Begin met een kleine snack. Maar wel iets zonder  suiker natuurlijk en zonder veel calorieën. Geef een stuk fruit en wat yoghurt of een volkoren cracker met kaas en een glaasje warme melk, maar niet later dan 30 minuten voor je kind in bed stapt. Als ze een lichte snack eten worden ze niet midden in de nacht wakker van de honger, en staan ze de volgende ochtend niet humeurig op.

2. Badkamermoment

Een kort, warm bad werkt ontspannend. Tandenpoetsen is natuurlijk een vast onderdeel, vooral na een hapje eten. Begin ook lager en langzamer te praten terwijl ze hun tanden poetsen. Als het volume afneemt, worden je kinderen vanzelf wat rustiger.

3. De dag afsluiten

Maak samen het bed klaar door poppen en knuffels opzij te leggen. Schud de kussens op en sla het dekbed om. Kies een pyjama terwijl je over de dag praat en over wat er morgen gaat gebeuren. Als er die dag iets vervelends is gebeurd, laat je kind dan vertellen over zijn gevoelens, zodat hij het los kan laten. Sluit af met het hoogtepunt van de dag, om met een vrolijke noot te eindigen.

4. Verhaaltjes vertellen

Laat je kind een boek uitkiezen waaruit je gaat voorlezen. Weet je nog hoe heerlijk het was om als kind voorgelezen te worden? Je kunt ook samen een verhaal verzinnen. Kinderen hebben een grote fantasie. Zet zachte rustgevende muziek op - bijvoorbeeld een slaapliedje dat je kunt meezingen.

5. Drie wensen

Dim het licht en vraag je kind om drie wensen te doen - eentje voor zichzelf en twee voor anderen. Dat is een geweldige manier voor hen om te denken aan de mensen van wie ze houden. Help ze hierbij een handje, zodat ze niet alleen een nieuwe fiets wensen, maar ook dingen die waardevol zijn, zoals een examen goed maken of een nieuwe vriend maken.

6. Welterustenknuffel

Als je ze instopt, hoort daar natuurlijk ook een knuffel en een weltrustenkus bij. Lichamelijke affectie is heel belangrijk bij het slapengaan. Sommige mama's borstelen het haar van hun kinderen, geven ze een zachte voetmassage of wrijven hun schouders. Anderen schrijven met hun vinger "ik hou van je" en "mooie dromen" op de rug van hun kind. Zo kun je ze ook slaperig maken.

Als je een ritueel creëert, is het belangrijk om daar niet van af te wijken. Zo zal je kind tot rust komen na een drukke dag. De emotionele band is nog belangrijker. Bedenk samen met je kinderen goede rituelen en test ze uit. Op die manier zullen ze niet tegenspartelen als het bedtijd is, maar juist uitkijken naar het einde van de dag. En als ze genoeg slaap krijgen, zullen ze 's ochtends vrolijk wakker worden. Zeker weten!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

peetje11

peetje11

gemeld

tof die 3 wensen!

  • melden
Kelleke18

Kelleke18

gemeld

Die 3 wensen neem ik zeker mee. Vind ik persoonlijk een zeer leuke tip!

  • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Crispy rijstspookjes

Crispy rijstspookjes

Crispy -rijstspookjes

Wil je ook wat spookachtige hapjes bereiden voor Halloween? Als je het druk hebt dan word je vast blij van dit makkelijk en snel recept. Het klassiek...

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Duivelse spinneneieren

Hartige hapjes zijn natuurlijk een beter idee dan zoet snoep. Met deze makkelijke recepten doe je het hele gezin griezelen en gruwelen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador

Hoe krijg ik mijn kleintje in slaap als hij/zij ziek is?

Hoe krijg ik mijn kleintje in slaap als hij/zij ziek is?

Hoe krijg ik mijn kleintje in slaap als hij/zij ziek is?

Tijdens de winter en vroege lente zijn kinderen bijzonder vatbaar voor een loopneus of verkoudheid die hen ’s nachts wakker houden. Met dit slaapritueel zorg je ervoor dat het hele gezin heerlijk door kan slapen. Vertel ze dit korte verhaaltje terwijl je het ritueel uitvoert en ze zullen probleemloos richting dromenland vertrekken!

Rode bietenchips

Rode bietenchips

Rode bietenchips

Ze zien er fantastisch uit én ze zijn gezond: frituur eens een rode biet en laat je kids verantwoord snacken. Nog een portie gezonde chips? Tuurlijk!

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden

Zo versier je houten armbanden
5

Het kan soms moeilijk zijn om een leuk en origineel cadeautje te vinden. Maar je kan nooit de mist in gaan met een geschenkje dat je samen met je kind hebt gemaakt. Samen knutselen is niet alleen heel gezellig, maar je bent er ook zeker van dat je een origineel cadeautje maakt.

You have already participated to this slideshow