Hoe kun je beter slapen? Al onze tips en trucs


Welzijn
4/01/2024

Hoe kun je erin slagen om beter te slapen? Met behulp van deze handige tips herstel je een gezonde slaaproutine en krijg je de energie die je nodig hebt om de hele week fit te zijn.

Een gezonde nachtrust is van essentieel belang voor zowel onze lichamelijke als geestelijke gezondheid. Het draagt niet alleen  bij aan onze dagelijkse energie, maar het stelt ons ook in staat om stress te beheersen en een stabiele emotionele toestand te handhaven. Wat onderscheidt werkelijk herstellende slaap? Helaas komt het vaak voor dat men 's nachts wakker wordt of moeite heeft met slapen. Gebruik onze suggesties om voor een optimale nacht routine!


Creëer jouw persoonlijke oase van rust

Om zonder problemen in slaap te vallen, is het essentieel om een gezonde slaapomgeving te creëren.
De kwaliteit van je slaap wordt aanzienlijk beïnvloed door de omgeving waarin je slaapt. Daarom is het uitermate belangrijk dat je slaapkamer een sfeer van rust en ontspanning bevordert. Zorg ervoor dat je onnodige afleidingen elimineert, een aangename temperatuur handhaaft en controleer of je matras en kussens afgestemd zijn op jouw behoeften en lichaamsbouw. Een vredige slaapomgeving bevordert niet alleen het in slaap vallen, maar verbetert ook de algehele kwaliteit van je rustperiode.


Creëer een avondritueel voor het slapengaan

Neem een strikte routine aan voordat je gaat slapen. Zet de schermen minstens een uur voor het slapengaan uit, doe ontspannende activiteiten zoals lezen of mediteren, vermijd videogames en stimulerende drankjes met cafeïne in de late uren. Door ook op een vast tijdstip te gaan slapen, zal je brein wennen aan het slaapritueel, een consistente routine stuurt signalen naar je lichaam en helpt het zich natuurlijk voor te bereiden op een goede nachtrust.


Zet je telefoon uit

Velen van ons hebben de neiging ongezonde gewoontes te ontwikkelen met betrekking tot onze mobiele telefoon. Sommigen checken zelfs midden in de nacht hun telefoon, terwijl anderen ook berichten beantwoorden en daarmee hun slaap onderbreken. Het blauwe licht van de telefoon vermindert de productie van melatonine, een essentiële stof voor in slaap vallen. Bovendien kunnen meldingen op je telefoon je slaap verstoren. Als je toch je telefoon moet gebruiken voor het slapengaan, zet dan donkere modus aan en activeer de vliegtuigmodus om ongestoord te kunnen rusten gedurende de nacht.


Effectief omgaan met stress en angst

Stress en angst kunnen het slapen bemoeilijken. Om vredig in slaap te vallen zonder al te veel storende gedachten, is het belangrijk om stressbeheertechnieken toe te passen, zoals diepe ademhaling of yoga, en de opgebouwde spanningen van de dag los te laten. Vermijd stressvolle gesprekken voor het slapengaan en probeer positieve gedachten te koesteren om te ontspannen. Overweeg ook om voor het slapengaan een interessante boek te lezen, om gemakkelijker in slaap te vallen.


Neem een gezond voedingspatroon aan

Voeding heeft een grote invloed op de kwaliteit van slaap. Wie is er niet al eens midden in de nacht wakker geworden na een te uitgebreid diner? Vermijd zware maaltijden voor het slapengaan en beperk de inname van cafeïne en alcohol, aangezien deze factoren de slaap kunnen verstoren. Integreer seizoensgebonden fruit en groenten in jouw eetgewoonten en kies bij honger voor het slapengaan eerder voor een lichte snack.


Wees actief in het dagelijks leven

Om gemakkelijker in slaap te vallen, is het van belang dat je gedurende de dag fysiek actief bent geweest. Kies voor regelmatige lichaamsbeweging zonder jezelf uit te putten en geef de voorkeur aan wandelingen en buitensporten. Ontdek handige tips om eenvoudig en regelmatig te sporten en vermijd het beoefenen van sport een uur voor het slapengaan, de stijging van de lichaamstemperatuur kan opwinding veroorzaken en een goede nachtrust belemmeren. 
Sport beïnvloedt eveneens onze stemming en draagt bij aan het leegmaken van het hoofd!

Het beheersen van de verlichting

Licht speelt een essentiële rol bij het reguleren van ons slaapritme. Om een goede nachtrust te bevorderen, is het aan te raden overmatige blootstelling aan het blauwe licht van schermen te vermijden en te streven naar volledige duisternis in de slaapkamer. Het gebruik van verduisterende gordijnen en zachte lichtbronnen kan bijdragen aan jouw omgeving voor het in slaap vallen. Daarnaast is het van belang om gedurende de dag voldoende blootstelling aan natuurlijk licht te hebben, zelfs als je veel binnen bent. Overweeg om tijdens de lunchpauze naar buiten te gaan en van wat zonlicht te genieten.
 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3