Hoeveel slaap heb je nodig?


Welzijn
11/05/2021
Hier volgt een bondige samenvatting over het aantal uren slaap die we – per leeftijdscategorie – nodig hebben. Ontdek snel hoeveel slaap jij nodig hebt!

Als drukke mama's hebben we allemaal wel een goede nachtrust nodig om dagelijks alle klusjes te kunnen doen die zo veel energie vergen. Weten we echter hoeveel slaap we elke nacht nodig hebben om goed uitgerust te zijn? En wat met de aanbevolen slaap voor kinderen? Dit is anders voor baby's, kinderen, adolescenten en senioren! Lees dus verder voor meer info.

Aantal uren slaap per leeftijd

We zullen het welk merken: naargelang we ouder worden, worden de vereiste aantal uren slaap steeds minder. Uiteraard maken baby's en kinderen de meeste ontwikkelingen door in hun slaapcycli, en dat is logisch omdat ze op een leeftijd zijn waar zij veel veranderingen doormaken. Of je nu baby, adolescent of volwassen bent, de vraag blijft: hoeveel uur slaap is er nodig?

Baby's van 0 tot 3 maanden

Hoeveel uur slaap heb ik nodig als ik net ter wereld ben gekomen? Baby's hebben inderdaad veel slaap nodig, omdat algemeen gezien er zo'n 15 à 18 uur slaap per dag worden aanbevolen. De slaapcyclus op deze leeftijd is echter nog niet ontwikkeld, waardoor de baby's om de paar uurtjes wakker worden om eten te eisen!

Baby's van 3 maanden tot 1 jaar

Baby's van 3 maanden à 1 jaar beginnen stilaan wat actiever te worden dan zuigelingen. Maar ze slapen echter nog veel, dus hoeveel uren slaap zijn er nodig als we nog baby zijn? Het aantal uren slaapwordt geschat op zo'n 14 à 15 uur per dag. Het is ook in deze periode dat ze idealerwijs minder overdag slapen en de diepere slaap uitgesteld wordt tot het donker is. Muziek in de oren van alle ouders! Dat betekent helaas niet dat ze een hele nacht rotsvast doorslapen, omdat elk kindje zijn eigen ritme heeft.

Peuters van 1 tot 3 jaar

Tussen de leeftijd van 1 tot 3 jaar verbruiken kinderen steeds meer energie. Het is de periode waarop ze meestal hun eerste stapjes doen, en op meer actieve wijze de wereld om hen heen zullen verkennen. Hoeveel uren slaap zijn er dan op die jonge leeftijd vereist? Omdat onze peuters zo veel energie verbruiken, spreken we van gemiddeld zo'n 12 à 14 uren slaap zodat ze goed kunnen recupereren.

Kleuters van 3 tot 5 jaar

Kleutertjes lopen letterlijk overal rond en kunnen soms ook wat chaos scheppen. Het is bovendien ook de periode waarin onze kleintjes voor de eerste keer naar school gaan, en zich dus ook volop moeten concentreren. Sommige activiteiten verbruiken op deze leeftijd dus veel energie, zowel geestelijk als lichamelijk, en betekenen dat we onze kleuters tussen 11 à 13 moeten laten slapen.

Kinderen tussen 6 en 11 jaar

De kinderen leggen hier een lange weg af richting puberteit. Op vlak van slaapnood komen we nu wat dichter bij die van een volwassene, ook al zijn die van kinderen van 6 tot 11 jaar nog steeds wat groter: tussen 10 en 11 uur per nacht.

Adolescenten van 13 tot 18 jaar

We weten het allemaal en hebben het zelf meegemaakt: pubers kunnen (zéér) lastig zijn. Het is de periode waar alle hormonen op hol slaan, waarbij ze die lange dagen op school moeten kloppen met een moeilijkheidsgraad die steeds verhoogt. Hoeveel slaap heb je nodig op die leeftijd? Men spreekt van zo'n 8,5 tot 9,5 uur per nacht, wat ietsje meer is dan een volwassene.

De volwassenen

Hoeveel uur slaap heeft een mens nodig wanneer hij volwassen is? We horen vaak spreken over een gemiddelde van 8 uur, maar het juiste aantal uren is eerder subjectief. Tussen 7 en 9 uren slaap per nacht zijn ideaal, naargelang de noden van elke persoon. Soms is het voor mama's niet altijd even eenvoudig om aan dit aantal te voldoen, maar het is belangrijk om ons best te doen om steeds uitgerust te zijn!

De senioren

Een enorm verschil werd nooit opgetekend tussen de slaapgewoonten van senioren en volwassenen, behalve dat senioren in sommige gevallen een beetje minder slapen. Dit brengt het aantal uren slaap op zo'n 7 à 8 uur per nacht voor een senior. Nu we wat meer geïnformeerd zijn over de slaapcycli, is het moment aangebroken om die zijdezachte lakens boven te halen en een heerlijke nachtrust tegemoet te gaan!

Hebben jullie andere slaapgewoontes? Vertel er ons meer over!