Het ultieme tussendoortje: lopen & stilstaan

Het ultieme tussendoortje: lopen & stilstaan

Sinds ze begon met Start to run raast het gelukshormoon in Zin in meer-experte Kristel. Terwijl ze langs dijken, laatbloeiende bloemen en braambessen loopt en de pure natuur inademt, laten de kilometers haar tot de essentie komen: ademen, leven, genieten. Heb jij al eens aan Start to run gedacht?


Het duurde een tijd voor ik startte met Start to run. Op mijn veertigste besloot ik dat het hoog tijd werd om mijn sportieve kant te ontdekken. Lopen zou het worden en als een hinde zou ik vanaf morgen door de dag dartelen. Helaas, dat bleek niet zomaar te gaan. De juiste outfit kopen ging vanzelf, daar lag het niet aan. Maar na een paar keer puffen en hijgen, was de lol er af. Ik hield het een halve zomer vol en toen redde de regen (flauw excuus, ik weet het) me van verdere desillusies.

Toch bleef het knagen, drie jaar lang zelfs. Een mens beseft door ouder te worden, dat je lichaam een tempel is (jawel) die je dient te verzorgen. Respect voor het leven, voor de natuur en dus ook voor jezelf. Want wij zijn de natuur, toch?

Toeval of niet, op marathonafstand van bij mij thuis woont Mieke Boeckx, grondlegster van Start to run. Ik klop bij haar aan en krijg meteen het juiste advies: “De grootste fout die beginners maken, is te snel willen lopen. Je lichaam kan dat niet aan en je houdt het niet vol. Jong of oud, iedereen kan lopen. Het belangrijkste in het begin is dat je drie dingen tegelijk kunt: lopen, praten en lachen. En je zult zien, binnen de kortste keren loop je vijf kilometer en ben je klaar voor meer."

Zo gezegd, zo gedaan. Ik zou het deze keer slimmer aanpakken. Met Start to run. Ik haal mijn outfit opnieuw uit de kast, zet Miekes Start to run loopschema op mijn iPod en begin eraan. Ik loop traag, echt heel erg traag. Een paar doorwinterde joggers en een jong meisje steken me snel voorbij, maar ik trek het me niet aan. Ik loop. En ik blijf lopen. Al meteen de eerste keer loop ik veel verder en langer dan drie jaar geleden. Jippie!

Een paar weken nadat ik Start to run startte, loop ik nog steeds. Traag, maar graag. Steeds verder, steeds langer. En er gebeurt meer dan alleen lopen. Dit is iets van mij, dit is mijn tijd. Geen werk aan mijn hoofd, geen huishoudklussen, geen kinderen die iets nodig hebben. Ik herontdek het buitenleven. Mijn lichaam tintelt. De zuurstof langs de dijken, de geur van de laatbloeiende bloemen, de modder op mijn benen, het prikkelende gevoel van een netel.

Men zegt dat als je lang genoeg loopt, er gelukshormoon vrijkomt. Bij mij gebeurt dat blijkbaar al vrij snel. Wanneer ik loop, heb ik niets anders nodig. Geen nieuwe kleren, geen make-up, geen cadeautjes, geen overvolle voorraadkasten of de laatste nieuwe cd... Consumeren gaat zo makkelijk, maar is tegelijk zo belastend voor onszelf en voor de natuur waar ik doorheen ren. Hier buiten, met alleen de elementen, kom ik tot de essentie: ademen, bewegen, leven, genieten van wat er is en niet verlangen naar wat er nog niet is.

Start to run heeft me meer gegeven dan een goede conditie. Lopen brengt me de rust van de bomen en het open veld. Het brengt me de geur van regen op het gras, het spatten van de modder, de smaak van de braambessen. En het brengt me de tevredenheid met wat ik (nodig) heb, in plaats van de onrust van de overconsumptie waaraan we zo makkelijk ten prooi vallen. Hoe meer ik loop, hoe bewuster ik word.

Kortom, lopen en Start to run zijn absolute aanraders. Lopen kan iedereen, waar en wanneer je maar wilt. Gratis gezondheid, gratis zen, gratis welzijn voor jezelf en voor Moeder Aarde. Gewoon doen! Neem een vriendin mee, dan kun je samen lopen, praten en lachen.
Want geloof me, het maakt je gelukkiger dan shoppen.

Kristel

Meer info en een Start to run loopschema om te downloaden vind je op www.miekeboeckx.be. Voor wie meer wil lezen: ‘Start to run. Lopen wordt kinderspel’ en ‘Loop! De gids voor elke loper. Van 0 naar, 10, 15 en 20 km’ door Mieke Boeckx.

Gezond & gelukkig experte
Kristel

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina