Extra fysieke activiteit doet goed


Welzijn
10/02/2023
Sporten is niet enkel goed voor een fit lichaam, maar brengt veel andere voordelen met zich mee. Zin in meer stelt 6 tips voor om in te bouwen in ons weekschema.

Niet alleen je zelfvertrouwen wordt opgekrikt door een goede sportsessie. Ook je immuunsysteem wordt versterkt, en gespannenheid en depressie worden bestreden. Hoewel we weten sporten goed is, is het niet eenvoudig om in ons drukke agenda tijd te maken om te sporten. Zin in meer stelt dus enkele tips voor om deze sportoefeningen makkelijker te integreren in onze dagelijkse routine, om zo meer te bewegen en fitter te worden.

Tips om fitter te worden

  1. Om ons metabolisme een zetje te geven, kunnen we beginnen met minstens één maal per week een sportsessie in te plannen. Als dat niet zo eenvoudig is, kiezen we voor een intervaltraining: deze zijn korte maar hevige oefeningen, die gevolgd zijn dor korte pauzes. Hierbij wordt voortdurend afgewisseld tussen rustige en intensieve oefeningen.
  2. Tijdens de lunchpauze is een wandeling altijd een uitstekend idee. Hierbij proberen we minstens drie verschillende routes uit, en we wisselen ze af. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen die zittend werken maar ook 4 dagen per week tijd maken voor een wandeling van een halfuurtje, een even hoog (laag) risico hebben op hartklachten als vrouwen die reeds hun hele leven gesport hebben.
  3. Ga naar buiten. Buiten verbranden we meer calorieën omdat het lichaam wat harder moet werken om warm te blijven.

Fitter worden op het werk

  • Terwijl we op onze (bureau)stoel zitten, spannen we 10x onze bilspieren op. We proberen hiervan 10 sessies te volmaken.
  • De benen optillen is uitstekend voor de buikspieren. Terwijl we zitten, tillen we onze gestrekte benen omhoog, houden dit even aan, en laten ze opnieuw zakken.
  • De trap nemen, in plaats van de lift!
  • We gebruiken de WC op een andere verdieping, en gebruiken hierbij eveneens de trap.
  • Tijdens het winkelen kan je ook sporten. Inderdaad, shoppen kan een goede cardio en weerstandstraining zijn. Van winkel naar winkel wandelen terwijl we onze tassen overal dragen is dus voordelig. Door de benen zakken (squatten) wanneer we producten willen bereiken die laag staan, is een bijkomend idee.

Na deze tips te hebben doorgenomen zou er eigenlijk geen excuus meer mogen zijn om niet meer te bewegen. Een heerlijk warme douche is steeds iets om naar uit te kijken na een lange sportsessie, zeker als je heerlijk ruikende shampoo gebruikt.

Heb jij enkele tips om aan een dagelijkse hoeveelheid beweging te voldoen? Dat horen we graag.