Met pilates ben je zo weer in vorm!


Welzijn
30/01/2023
Maak snel komaf met dat zware gevoel en die extra kilootjes! De sleutel tot succes is een routine volgen die gebaseerd is op snelle maar effectieve pilates oefeningen.

Het overkomt ons allemaal. Na een druk seizoen met plezante afspraken en veel etentjes, zitten onze kleren een beetje strakker en ritst die broek toch wat moeilijker dicht. Hier bij Zin in meer kennen we het gevoel maar al te goed en we delen dan ook graag onze beste tips om weer terug in vorm te geraken.

Pilates: een eeuwenoude techniek

Met een groeiend aantal fans combineert deze techniek mentale concentratie met lichamelijke training om zo de balans tussen lichaam en geest te bereiken.

Pilates is een eeuwenoude adem-, relaxatie- en stretchtechniek, met oefeningen die zijn opgebouwd uit gecontroleerde bewegingen en gecoördineerde ademhaling. Pilates brengt je snel in vorm en geeft je een flexibel, afgetraind lichaam. Als je dacht dat dit saaie sportschooloefeningen gingen zijn, heb je het mis! Dit is een snelle, effectieve discipline.

imagepilateposes
Probeer deze oefeningen thuis!

Een pilates-workout begint langzaam maar kent geen rustmomenten. Je kan je aansluiten bij een sportschool of deze oefeningen thuis doen. Met slechts enkele minuten per dag zie je al snel verbetering in je ademhaling, je postuur en voel je je lichter. Probeer het maar!

1. Voor je benen. Lig op je rug, op een mat als je die hebt. Houd je armen recht langs je zij en adem in. Til één been op zodat het een hoek van 90 graden maakt met je lichaam terwijl je uitademt. Laat je been langzaam weer zakken terwijl je inademt. Herhaal vijf maal per been; rust een minuutje en herhaal de serie.

2. Voor je billen. Lig op je rug en plaats je armen langs je zij. Buig je benen in een hoek van 45 graden. Adem in. Til je bilspieren op terwijl je uitademt. Til één been op en kruis het over de ander, terwijl je in deze positie - met je poep omhoog getrokken - blijft. Zet je been terug neer en herhaal de oefening met je andere been. Net zoals bij de vorige oefening doe je twee sets van vijf herhalingen per been met een minuutje rust tussen de sets in.

3. Voor je buik. Lig op je rug op de grond met je handen achter je nek en je benen vertikaal gestrekt. Je voeten wijzen ook omhoog. Trek je navel naar binnen en wat omhoog. Houd je rug plat op de vloer zodat er geen ruimte is tussen de mat en je ruggengraat. Adem in terwijl je deze positie aanhoudt. Adem uit en laat je benen zakken tot een hoek van 45 graden terwijl je je hoofd lichtjes van de vloer tilt. Je rug blijft plat op de vloer liggen. Adem in terwijl je je benen weer richting plafond tilt. Herhaal acht maal; rust een minuutje en herhaal de set een tweede keer.

4. Voor je armen. Ga op je buik op de mat liggen. Strek je armen uit en maak je hele lichaam zo lang mogelijk. Adem in. Trek je handen ietsje dichter bij je lichaam zodat je jezelf op kunt duwen terwijl je uitademt. Blijf naar voren kijken tijdens de oefening en rek tot je de spanning in je buikspieren voelt. Herhaal vijf maal en rust uit.

Nog enkele tips om het makkelijker vol te houden. We zijn altijd enthousiast wanneer we aan een nieuwe routine beginnen, houd dat enthousiasme vast met deze tips:

  • Neem de tijd om de oefeningen rustig te doen. Je hebt niet meer dan 30-40 minuten per dag nodig
  • Let wel dat je ontspannen bent als je ze gaat doen; stress gaat je echt niet ten goede komen! Gebruik muziek als dat je helpt ontspannen.
  • Probeer altijd op dezelfde dagen en tijden je oefeningen te doen. Schrijf je resultaten op een kalender op de koelkast of op een ander zichtbaar plaatsje. Je kunt zelfs een reminder op je smartphone zetten! Zo vergeet je het niet en wordt het gemakkelijk om je oefeningen trouw te volgen.
  • Stel groepsessies voor aan je vriendinnen. Thuis of in de sportschool, als je met vrienden afspreekt zal je veel minder snel afzeggen en kan je altijd gezellig bijkletsen, shoppen of een koffietje doen na het sporten!
  • Vergeet niet te hydrateren! Water is niet alleen essentieel als je op regime bent en sport, maar helpt ook hongertjes stillen.