5 snelle en makkelijke meditatietechnieken


Welzijn
12/05/2021
Meditatie vergt tijd. Gelukkig bestaan er makkelijke meditatietechnieken die je kunnen helpen om snel te ontspannen.

Meditatietechnieken die maar een paar minuten per dag in beslag nemen? Dat bestaat! Meditatie is heel makkelijk en heeft een ultrapositieve invloed op je gevoel van welzijn. Ontdek hoe je heel eenvoudig kunt mediteren.

Makkelijke meditatietechniek 1: Minimeditatie

Een heleboel mensen hebben geen tijd om te mediteren of hebben de indruk dat het hen niet lukt. In dat geval is een ‘minimeditatie’ misschien een goed compromis. Een minimeditatie bestaat erin dat je je concentreert op je ademhaling en de bewegingen van je romp. Bij elke inademing denk je ‘Ik ben’ en bij elke uitademing ‘in vrede’. De volgende makkelijke meditatietechnieken kun je overal en op elk moment van de dag uitvoeren. Hou je ogen open of sluit ze.

Makkelijke meditatietechniek 2: Mindfulness

Voor deze methode hoef je niet in je eentje en in stilte op een speciaal meditatiekussen te gaan zitten. Je kunt allerlei dingen doen, zolang je er maar volledig bewust van blijft. Bijvoorbeeld wanneer je onder de douche staat: in plaats van je te concentreren op alle dingen die je die dag moet doen, concentreer je je op het gevoel van het stromende water op je lichaam, of op de geur van je Head&Shoulders Suprême Hydratatie shampoo: ideaal als moment van ontspanning. Om de inwerking van de shampoo compleet te maken en dat ogenblik van ontspanning te verlengen gebruik je de Head&Shoulders Suprême Hydratatie Conditioner. Masseer je hoofdhuid en blijf er met je aandacht volledig bij. Dit is mindfulness, een meditatietechniek die je ook kunt toepassen terwijl je staat te koken of wanneer je eet. Het gaat erom dat je aandacht besteedt aan wat je doet, aan je gewaarwordingen op dat eigenste moment. Mindfulness wordt trouwens vaak toegepast door mensen die zich bewust willen worden van het moment waarop ze het gevoel van verzadiging krijgen.

Makkelijke meditatietechniek 3: Begeleid mediteren

Je laten begeleiden door een stem is een makkelijke manier van mediteren. Op YouTube vind je specifieke video’s, die gratis zijn en makkelijk te downloaden. Speel gewoon zo’n filmpje af en geniet van je eenvoudige ochtend- of avondmeditatie, in functie van jouw tijdschema. De filmpjes zijn meestal per thema te vinden: jezelf vrij maken van een moment van stress, makkelijk in slaap vallen … kies het thema waar jij het meest behoefte aan hebt.

Makkelijke meditatietechniek 4: Muziekpauze

Soms is zachte muziek al genoeg om je te ontspannen. Ga in een ontspannen houding zitten of liggen, gebruik een koptelefoon van goede kwaliteit, zet kalmerende muziek op en sluit je ogen terwijl je luistert.

Makkelijke meditatietechniek 5: Ademen

Hoe kun je makkelijk mediteren op dagen dat je nog geen 5 minuten tijd voor jezelf vindt? Dan is het nog het makkelijkst om de meditatietechniek via ademhaling toe te passen: sta een paar keer per dag even stil bij wat je doet en adem 5 keer na elkaar heel diep in door je neus. Adem uit door je mond. Er bestaan diverse ademhalingsoefeningen tegen stress die heel geschikt zijn om te ontspannen. In ieder geval is het hoofdzaak dat je af en toe op de rem gaat staan en even tijd uittrekt voor jezelf.

Als je op geregelde tijdstippen mediteert, voel je je na verloop van tijd rustiger. Je zult met een lichter gemoed door het leven gaan en beter reageren in stresssituaties. Meditatie is efficiënt omdat het momenten van rust geeft. Iemand die mediteert creëert ruimte voor zichzelf en benadert het leven vanuit bewuster gemaakte keuzes.

En jij, wat zijn jouw meditatietechnieken?