Belangrijk: een goede mondhygiëne tijdens je zwangerschap

Belangrijk: een goede mondhygiëne tijdens je zwangerschap

Er zijn heel wat studies die het verband tussen tandproblemen tijdens de zwangerschap en baby’s met ondergewicht of zelfs miskramen aantonen. Waar moet je op letten?


Wat kan ik doen tegen een slechte adem?

Als je continu een slechte adem hebt ligt de oorzaak van het probleem allicht achteraan op de tong. Daar zitten diepe groeven die de ideale broedplaats voor bacteriën zijn. Die bacteriën fermenteren de voedselrestjes die in de groefjes blijven steken en kunnen ’s morgens een onfrisse smaak in de mond geven. Dat smaak- én geurprobleem kun je oplossen door de tong te poetsen met een harde tongreiniger. Aarzel vooral niet om je tandarts om advies te vragen!

Ik heb gevoelige tanden. Kan ik daar iets aan doen?

Als je gevoelige tanden hebt, kun je wel poetsen met een aangepaste tandpasta. Oral-B Pro-Expert zorgt er voor dat je glazuur optimaal beschermd is en legt een laagje op de gevoelige zone van het teruggetrokken tandvlees. Daardoor kunnen koude- en warmteprikkels niet meer tot bij de zenuwen komen en irritatie veroorzaken.

Ik ben zwanger. Moet ik extra aandacht besteden aan mijn mondhygiëne?

Er zijn heel wat studies die het verband tussen tandproblemen zoals parodontitis tijdens de zwangerschap en baby’s met ondergewicht en zelfs miskramen aantonen. Dat heeft te maken met veranderingen in de hormoonspiegel en in je speeksel. Je bent minder goed bestand tegen bacteriën. Een typische kwaal bij zwangere vrouwen is bloedend tandvlees. Daarom raden we aan om voor de zwangerschap en rond zes maanden in de zwangerschap op controle te gaan.

Wat kan ik doen tegen teruggetrokken tandvlees?

Terugtrekkend tandvlees is onomkeerbaar en kan uiteindelijk leiden tot loskomende tanden. Voorkomen is dus de boodschap. Meestal is de oorzaak van het probleem een slechte mondhygiëne. Door te hard en foutief te poetsen kun je het tandvlees beschadigen en letterlijk wegschrobben. Of door niet op de juiste plaatsen te poetsen zal tandvleesontsteking ontstaan die uiteindelijk kunnen leiden tot parodontitis, een ontsteking van het aanhechtingsmechanisme van de tand. Poetsen met een elektrische tandenborstel en Oral-B Pro-expert zal ervoor zorgen dat je de ontsteking gaat bestrijden. Het kleine ronde, draaiende borsteltje reinigt tand per tand. Ook de moeilijkste hoekjes en de rand van het tandvlees worden op de juiste manier aangepakt.

Hoe vaak moet je een tandenborstel of opzetborsteltje vervangen?

Normaal gezien is dat om de drie maanden, maar het hangt natuurlijk af van persoon tot persoon. Er is een eenvoudige regel waardoor je zelf kunt zien of je borstel nog goed is: als de haartjes niet meer allemaal loodrecht staan en hun veerkracht kwijt zijn, is het tijd om de borstel te vervangen. Een versleten tandenborstel is gevaarlijk. De schuine haartjes van de borstel kunnen je tandvlees kwetsen, waardoor je tandvlees zich gaat terugtrekken en gevoeligheid in de hand gaat werken. Een handige tip, vervang je borstel bij elk nieuw seizoen.

Hoe vaak moet je bij de tandarts op controle gaan?

Kinderen gaan best twee- tot driemaal per jaar naar de tandarts omdat ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes. Volwassenen gaan best tweemaal per jaar op controle. Maar natuurlijk hangt het af van de individuele gevoeligheid voor gaatjes, tandvleesontsteking en de frequentie van de aanmaak van tandsteen. De tandarts kan je hierover advies geven.

Is een elektrische tandenborstel beter dan een manuele?

Ja, een elektrische tandenborstel verwijdert tot tweemaal zoveel tandplak als een manuele. Tandplak is DE grote boosdoener voor heel wat tandproblemen, zoals gaatjes, tandsteen en tandvleesontsteking. Omdat de kleine draaiende borstel vanzelf het werk doet, is het eenvoudiger om de juiste poetstechniek te gebruiken. Elke tand en kies wordt grondig aangepakt. Het allerbelangrijkste voor een goede tandhygiëne is dat je regelmatig (tweemaal minimaal twee minuten per dag) en correct de tanden poetst.

Is het echt nodig om de tanden te flossen?

Tussen je tanden kruipen er gemakkelijk voedselrestjes. Die kunnen door bacteriën in je mond worden omgezet in zuren die het tandglazuur aantasten en gaatjes veroorzaken. Bovendien veroorzaken achtergebleven voedselrestjes vaak een slechte adem. Regelmatig flossen verhelpt dat probleem.

Wat zijn tandplak en tandsteen?

Tandplak is een kleverig laagje op je tanden dat vooral bestaat uit bacteriën. Het zit overal op je gebit, dus ook tussen je tanden. Tandplak ligt aan de basis van 99% van de tandproblemen. Als je het niet dagelijks verwijdert door grondig te poetsen en te flossen, ga je gaatjes, bloedend tandvlees, tandsteen, slechte adem... krijgen.

Hoe ontstaat ontstoken tandvlees en hoe kan ik dit probleem voorkomen?

Is je tandvlees rood en gezwollen en/of gaat het bloeden tijdens het poetsen in plaats van roze, strak, en niet bloedend, dan heb je misschien een tandvleesontsteking (gingivitis). Bloedend tandvlees bij het poetsen lijkt vaak onschuldig, op dit moment is het probleem nog omkeerbaar. Maar een ontsteking die verwaarloosd wordt, kan leiden tot parodontitis, welke onomkeerbaar is. De remedie is eenvoudig: een goede mondhygiëne!

Wat veroorzaakt het verlies van tanden?

Oral-B 3D White Whitening Therapy Glazuurbescherming
Oral-B 3D White Whitening Therapy Glazuurbescherming
(7)

Meer dan alleen whitening*, versterkt en beschermt tandglazuur.

Ontdek nu!

Als je een tandvleesontsteking te lang laat aanslepen, kan parodontitis ontstaan: een gevorderde ontsteking die de verbinding tussen de tand en het tandvlees aantast. Parodontitis is onomkeerbaar en kan op termijn leiden tot het verlies van tanden.

Wat is tandsteen en hoe voorkom ik het?

Tandsteen is eigenlijk door calcium in ons speeksel verharde tandplak. Tandplak is de dunne, kleverige, onzichtbare laag op je tanden die vooral bestaat uit voedselresten en bacteriën. Het zit overal op je gebit, dus ook tussen je tanden. Tandplak kun je gemakkelijk verwijderen door dagelijks je tanden te poetsen: minstens tweemaal twee minuten per dag alle hoekjes aan de binnen- en buitenkant van je tanden. Als de tandplak verhardt tot tandsteen, dan krijg je het zelf niet meer weg en moet de tandarts het tandsteen verwijderen.

Hoe hou ik mijn tanden en tandvlees gezond?

Poets minstens tweemaal twee minuten per dag je tanden en flos regelmatig. Let erop dat je poetstechniek correct is: gebruik een draaiende beweging om elk hoekje van je tanden te poetsen, zowel aan de binnen- als de buitenkant. Of poets tand per tand met de elektrische tandenborstel. Zet niet te veel kracht bij het borstelen, anders kan het tandvlees terugtrekken met gevoeligheid tot gevolg. Bezoek een- à tweemaal per jaar de tandarts voor een controle van je gebit.

Wat is een goede tandpasta?

Kies altijd voor een fluoridehoudende tandpasta. Fluoride beschermt je tandglazuur. Verder neem je best een tandpasta die ook andere frequent voorkomende problemen in de mond aanpakt: gevoelige tanden, bloedend tandvlees of tandsteen. Oral-B Pro-Expert is de eerste en enige tandpasta die alle problemen met één formule behandelt.

Waarom verkleuren mijn tanden?

De kleur van je tanden is genetisch bepaald. Als je ouder wordt, worden tanden hoe dan ook wat geler. Verkleuring kan interne of externe oorzaken hebben. Externe verkleuring aan de tanden worden veroorzaakt door te roken, vaak koffie of thee te drinken,...Interne verkleuring, bijvoorbeeld bij een ontzenuwde tand of door frequent gebruik van medicatie, kan enkel de tandarts aanpakken.

Is bleaching schadelijk voor de tanden?

Bleaching- en whiteningproducten werken op basis van peroxide. Peroxide trekt door middel van een chemische reactie de kleurstoffen uit de tand weg, zoals bij een haarontkleuring. De tand wordt door zo’n behandeling gevoeliger en lichtjes brozer. Door de inname van voedsel en drank verkleurt hij na verloop van tijd opnieuw.

Hoe kan mijn mondgezondheid invloed hebben op mijn algemene gezondheid?

Een infectie van het tandvlees is minder onschuldig dan de meeste mensen denken. Een chronische ontsteking vergt energie: je lichaam moet hard vechten tegen de infectie. Een typisch voorbeeld zijn de infecties op de wijsheidstanden. Er kunnen zelfs kiemen ontstaan die zich gaan nestelen en een invloed hebben op de gewrichten en op de hartkleppen. Dat is ook erg gevaarlijk voor diabetespatiënten. Spring dus zorgvuldig om met je mondgezondheid!

Hoe ontstaan gaatjes?

Gaatjes of cariës ontstaan doordat bacteriën (tandplak) in de mond de suikers uit de voeding omzetten in zuren. Die zuren tasten het tandglazuur aan en dat kan gaatjes veroorzaken. Opletten met suikers en altijd goed poetsen, is de boodschap.

Volgens de tandarts kan ik de kiezen van mijn kind laten sealen. Wat houdt dit in?

Op de kauwvlakken van de kiezen zitten putten en groeven. Deze zijn lastig schoon te maken en vormen daardoor een ideale broedplaats voor bacteriën. De tandarts kan de kauwvlakken grondig schoonmaken en afdekken met een laagje kunsthars. Deze behandeling is pijnloos en erg effectief als preventie tegen cariës.

Ik moet een beugel dragen volgens mijn tandarts. Waarom zijn rechte tanden eigenlijk zo belangrijk?

Een recht gebit is niet alleen mooier, het is ook gezonder. Als je tanden en kiezen juist gepositioneerd staan, kan je beter kauwen en dat helpt je spijsvertering. Tanden die niet goed op elkaar aansluiten, kunnen door langs elkaar te schuren schade aanrichten. Ook zijn goed gepositioneerde tanden en kiezen veel gemakkelijker schoon te houden.

Als ik mijn mond spoel na het tandenpoetsen spuw ik af en toe een beetje bloed. Moet ik me daar zorgen over maken?

Dit betekent dat je een tandvleesontsteking hebt. Door grondig te poetsen en te flossen kan je helpen je tandvlees gezond te krijgen en erger te voorkomen.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina