De eerste menstruatie, hoe praat je erover met je dochter?

De eerste menstruatie, hoe praat je erover met je dochter?

Je kleine meisje wordt groot ... Haar lichaam verandert, wordt vrouwelijker. Het duurt vast niet lang meer voor zij voor het eerst menstrueert. En jij bent vast niet de enige mama die nog niet goed weet of het al tijd is om dit delicate, intieme onderwerp met haar tiener te bespreken. Maar zij rekent wel op jou. Gelukkig kun jij haar helpen om deze nieuwe stap in haar leven met het nodige zelfvertrouwen te zetten.


De eerste menstruatie betekent dat je dochter geen kind meer is, maar zoetjesaan een vrouw wordt. Over het algemeen menstrueren meisjes voor het eerst tussen 11 en 13 jaar. Maar elk lichaam is anders, dus geen paniek als je dochter al menstrueert als ze 10 is of pas als ze 16 is. In elk geval is het beter om er al vrij vroeg over te praten, als ze tussen 8 en 10 is. Zo kun je haar voorbereiden en geruststellen over wat er gaat veranderen.

Geen taboes tussen jou en je dochter

Je kunt er wel van uitgaan dat zij via tijdschriften, vriendinnetjes en het internet al het een en ander weet. Dat neemt niet weg dat er nog allerlei vragen door haar mooie hoofdje spoken. En wie kent de antwoorden? Supermama natuurlijk!

Kies een goed moeder-dochtermoment om erover te praten. Bijvoorbeeld wanneer jullie samen gaan shoppen, of tijdens een ochtend cocoonen, of op vakantie na het zwemmen.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Eerste tip: hou het eenvoudig.

Het is echt niet nodig om er te veel drukte over te maken. Vraag haar wat ze al weet. Leg uit hoe haar lichaam zal veranderen, dat haar borsten gaan groeien, dat ze ‘overal’ haartjes krijgt, en natuurlijk dat ze elke maand ‘ongesteld’ wordt. Leg ook kort uit hoe de menstruatiecyclus werkt. Vertel hoe het bij jou was, de eerste menstruatie. Jij hebt het zelf ook meegemaakt, dus jij weet hoe zij zich nu voelt. Laat haar zien wat zij moet doen, dan is ze er klaar voor wanneer het gebeurt. Geef antwoord op haar vragen en vooral... maak er geen drama van. Menstruatie is toch de natuurlijkste zaak van de wereld?

Mama, doet dat pijn, als je ongesteld bent?

Bang voor het moment waarop je tienerdochter je met vragen gaat bestoken? Twijfel je of je wel de juiste woorden zal vinden? Spreek erover met je huisarts of vraag een nicht, haar peettante, of je beste vriendin om hulp. Het belangrijkste is dat je dochter met haar vragen terecht kan en erover kan praten met een vrouw in wie ze vertrouwen heeft. En zelfs als jullie elkaar niet altijd even makkelijk verdragen - zij is niet voor niets een puber - jij bent en blijft haar moeder. En jij kent haar het beste.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer