De preovulatiefase (folliculaire fase)

De preovulatiefase (folliculaire fase)

Een paar dagen vóór je menstruatie begint het oestrogeenniveau te dalen. Hierdoor wordt een toename van het follikelstimulerend hormoon (FSH) geprikkeld waardoor de groei van follikels weer wordt gestimuleerd. Elk follikel bevat een eicel. Elke maand gaan onder invloed van FSH enkele follikels groeien. Al snel worden één of twee follikels groter dan de rest en gaan ze oestrogeen produceren.


Als reactie op de toename van oestrogeen, wordt de binnenwand van de baarmoederwand dikker. Het oestrogeenniveau is tijdens de dagen vóór de ovulatie zeer hoog. Dit is een teken dat er een follikel klaar is voor ovulatie. Het hoge oestrogeenniveau prikkelt de productie van het luteïniserend hormoon (LH) door de hypofyse.

In je leven heb je ongeveer 500 keer een eisprong. Het aantal eicellen in de eierstokken is afhankelijk van je leeftijd. Voordat je geboren wordt, heb je het grootste aantal. In de baarmoeder van je moeder heb je als foetus van 20 weken oud maar liefst zeven miljoen eicellen. Bij de geboorte zijn dat er nog maar twee miljoen. Tegen de tijd dat je de puberteit bereikt, heb je 300.000 tot 500.000 eicellen. Deze afname wordt atresia genoemd, een natuurlijk en continu proces dat niet kan worden onderbroken. In je leven zullen slechts 400 tot 500 eicellen uitgroeien tot volwassen eicellen.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina