De preovulatiefase (folliculaire fase)

De preovulatiefase (folliculaire fase)

Een paar dagen vóór je menstruatie begint het oestrogeenniveau te dalen. Hierdoor wordt een toename van het follikelstimulerend hormoon (FSH) geprikkeld waardoor de groei van follikels weer wordt gestimuleerd. Elk follikel bevat een eicel. Elke maand gaan onder invloed van FSH enkele follikels groeien. Al snel worden één of twee follikels groter dan de rest en gaan ze oestrogeen produceren.


Als reactie op de toename van oestrogeen, wordt de binnenwand van de baarmoederwand dikker. Het oestrogeenniveau is tijdens de dagen vóór de ovulatie zeer hoog. Dit is een teken dat er een follikel klaar is voor ovulatie. Het hoge oestrogeenniveau prikkelt de productie van het luteïniserend hormoon (LH) door de hypofyse.

In je leven heb je ongeveer 500 keer een eisprong. Het aantal eicellen in de eierstokken is afhankelijk van je leeftijd. Voordat je geboren wordt, heb je het grootste aantal. In de baarmoeder van je moeder heb je als foetus van 20 weken oud maar liefst zeven miljoen eicellen. Bij de geboorte zijn dat er nog maar twee miljoen. Tegen de tijd dat je de puberteit bereikt, heb je 300.000 tot 500.000 eicellen. Deze afname wordt atresia genoemd, een natuurlijk en continu proces dat niet kan worden onderbroken. In je leven zullen slechts 400 tot 500 eicellen uitgroeien tot volwassen eicellen.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador