De preovulatiefase (folliculaire fase)

De preovulatiefase (folliculaire fase)

Een paar dagen vóór je menstruatie begint het oestrogeenniveau te dalen. Hierdoor wordt een toename van het follikelstimulerend hormoon (FSH) geprikkeld waardoor de groei van follikels weer wordt gestimuleerd. Elk follikel bevat een eicel. Elke maand gaan onder invloed van FSH enkele follikels groeien. Al snel worden één of twee follikels groter dan de rest en gaan ze oestrogeen produceren.


Als reactie op de toename van oestrogeen, wordt de binnenwand van de baarmoederwand dikker. Het oestrogeenniveau is tijdens de dagen vóór de ovulatie zeer hoog. Dit is een teken dat er een follikel klaar is voor ovulatie. Het hoge oestrogeenniveau prikkelt de productie van het luteïniserend hormoon (LH) door de hypofyse.

In je leven heb je ongeveer 500 keer een eisprong. Het aantal eicellen in de eierstokken is afhankelijk van je leeftijd. Voordat je geboren wordt, heb je het grootste aantal. In de baarmoeder van je moeder heb je als foetus van 20 weken oud maar liefst zeven miljoen eicellen. Bij de geboorte zijn dat er nog maar twee miljoen. Tegen de tijd dat je de puberteit bereikt, heb je 300.000 tot 500.000 eicellen. Deze afname wordt atresia genoemd, een natuurlijk en continu proces dat niet kan worden onderbroken. In je leven zullen slechts 400 tot 500 eicellen uitgroeien tot volwassen eicellen.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Artsen gebruiken volgende criteria om de diagnose PMS te stellen: de patiënt moet tijdens de premenstruele fase last hebben van vijf (of meer) van de volgende symptomen en deze symptomen moeten afwezig zijn na de menstruatie. Ook moet ten minste één van de symptomen in groep A staan.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015