De premenstruele (luteale) fase

De premenstruele (luteale) fase

Na de ovulatie wordt het follikel zonder eicel het gele lichaam (corpus luteum) genoemd. De cellen van het gele lichaam produceren oestrogeen en progesteron.


Het hormoon progesteron zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies. Als je niet zwanger raakt, wordt het gele lichaam ongeveer twee weken na de eisprong door het lichaam opgenomen. Hierdoor daalt het hormoonniveau en wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken. Er begint nu een nieuwe menstruele cyclus.

Een eventuele bevruchting vindt binnen 24 uur na de eisprong plaats. Vijf dagen na de bevruchting, bereikt het embryo (de bevruchte eicel) de baarmoeder en nestelt zich een paar dagen later in het baarmoederslijmvlies. Bij de innesteling beginnen cellen die later de placenta vormen met de productie van het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadotropin). HCG onderbreekt je menstruele cyclus doordat het gele lichaam continu wordt gestimuleerd om oestrogeen en progesteron te produceren. Zo wordt voorkomen dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer