De premenstruele (luteale) fase

De premenstruele (luteale) fase

Na de ovulatie wordt het follikel zonder eicel het gele lichaam (corpus luteum) genoemd. De cellen van het gele lichaam produceren oestrogeen en progesteron.


Het hormoon progesteron zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies. Als je niet zwanger raakt, wordt het gele lichaam ongeveer twee weken na de eisprong door het lichaam opgenomen. Hierdoor daalt het hormoonniveau en wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken. Er begint nu een nieuwe menstruele cyclus.

Een eventuele bevruchting vindt binnen 24 uur na de eisprong plaats. Vijf dagen na de bevruchting, bereikt het embryo (de bevruchte eicel) de baarmoeder en nestelt zich een paar dagen later in het baarmoederslijmvlies. Bij de innesteling beginnen cellen die later de placenta vormen met de productie van het zwangerschapshormoon HCG (Human Chorionic Gonadotropin). HCG onderbreekt je menstruele cyclus doordat het gele lichaam continu wordt gestimuleerd om oestrogeen en progesteron te produceren. Zo wordt voorkomen dat het baarmoederslijmvlies wordt afgebroken.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Artsen gebruiken volgende criteria om de diagnose PMS te stellen: de patiënt moet tijdens de premenstruele fase last hebben van vijf (of meer) van de volgende symptomen en deze symptomen moeten afwezig zijn na de menstruatie. Ook moet ten minste één van de symptomen in groep A staan.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015