Help, mijn baby is geboren maar mijn lichaam blijft veranderen!

Help, mijn baby is geboren maar mijn lichaam blijft veranderen!

Soms doet je lichaam onverwachte dingen nadat je bent bevallen (maar hey, zie eens wat het heeft doorstaan!). Hier zijn de dingen die vaak voorkomen.


Je hebt je baby gekregen en je kan niet wachten tot je lichaam terug normaal is, maar dat is het niet! Om te beginnen is er het bloeden, of misschien heb je last van een gevoelige blaas.

Hoe ga je om met postnatale bloedingen (lochia)?
Na je bevalling zal je een vloeiing ervaren die lochia heet. Deze afscheiding is het bloed en het membraan dat langs de baarmoederwand heeft gezeten. Bij zowel een vaginale bevalling of een keizersnede krijg je met lochia te maken.

De kleur van de lochiavloei verandert over tijd. De eerste drie tot vier dagen is dit rood, waarna het een roze-bruine kleur krijgt. De hoeveelheid lochia die je afscheidt zal over tijd verminderen en wordt rond de derde week na de bevalling lichter.

Als je grote proppen afscheidt laat je dit aan je huisarts weten, want dit kan een teken van een probleem zijn. Bewaar het verband met de bloedprop zodat de dokter het kan onderzoeken.

Een gevoelige blaas
Stressincontinentie is een soort gevoelige blaas. Zwangerschap en bevalling kunnen stressincontinentie veroorzaken door de spanning die ze geven op de bekkenbodem.

Vrouwen met stressincontinentie voelen een ongecontroleerd lekken van kleine beetjes urine wanneer ze lachen of niezen.

Hoe weet je of je een gevoelige blaas hebt?
Je hebt waarschijnlijk een gevoelige blaas als je een of meer van de volgende symptomen hebt:

  • Meer dan 10 keer per dag naar de WC gaan;
  • Kleine lekjes wanneer je lacht, hoest, niest of sport;
  • Urineverlies en/of verminderde gevoeligheid tijdens seks;
  • 's Nachts vaak naar het toilet moeten gaan.

Tips voor een gevoelige blaas
Er zijn een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om de symptomen van een gevoelige blaas te verminderen:

  • Let op wat je drinkt

Drink voldoende water (gefilterd kraantjeswater is het beste) in plaats van bruisende, koolzuurhoudende en suikerhoudende drankjes. Stap over naar decafeïne koffie of thee. Kies alcoholvrije of drankjes met minder alcohol, een wijn spritzer is bijvoorbeeld beter dan een glas wijn.

  • Let op wat je eet

Een dieet met veel vezels ondersteunt een gezonde spijsvertering en kan de druk op je blaas verminderen.

  • Verstevig je bekkenbodem

Verstevig je bekkenbodemspieren door iedere dag bepaalde oefeningen te doen en te leren deze spieren op te spannen wanneer je ze het meeste nodig hebt, bijvoorbeeld wanneer je hoest of lacht.

  • Probeer inlegkruisjes

Om er zeker van te zijn dat je je de hele dag door fris en proper voelt, kan je inlegkruisjes gebruiken die speciaal ontwikkeld werden voor de gevoelige blaas, zoals Always Discreet.

Wat verraste jou over je postnatale lichaam?
Als je tips of advies hebt die andere vrouwen kunnen helpen, dan horen we dat graag van je!

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Vrouwen onder elkaar, praat mee!
Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Enkele tips voor gezonde voeding

Alle nieuwste trends op gebied van gezond eten en leven proberen bijhouden, is voldoende om je hoofd te doen tollen. Hoe meer informatie we krijgen, hoe minder zeker we zijn over wat we horen te doen en laten om ons gezond te voelen. Zin in meer brengt je terug op het juiste pad met de volgende tips over een gezonde leefstijl.

Maak tijd vrij om jezelf te belonen

Maak tijd vrij om jezelf te belonen

Maak tijd vrij om jezelf te belonen

Er zijn zo van die dagen dat het leven je toelacht, maar er zijn er ook dat alles tegen lijkt te zitten… Hoe kan je hier verandering in brengen? Welke kleine stapjes kan je nemen om gelukkiger in het leven te staan?

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

Detoxen is belangrijk voor jou

De opbouw van gifstoffen is schadelijk voor ons lichaam omdat zij onze vitale organen aanvallen. Normaal gezien zouden we onze lichamen om de drie maanden moeten ontgiften, maar wanneer we zoveel zonden zo dicht op elkaar hebben begaan begin je er maar best direct aan!

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue

Zo maak je gezonde zeebaars op de barbecue
5

Hoewel barbecueën een gezonde manier van koken is, zijn het bijbehorende vlees, de sausjes en het brood dat wat minder; zeker als je wat op je lijn probeert te letten. Onze zeebaars in papillot (envelopje van bakpapier) is dan ook de perfecte zomermaaltijd – laag in calorieën maar rijk in smaak.

You have already participated to this slideshow