Jouw menstruatiecyclus

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Je menstruatie. Het is een overgangsrite, die van jou een vrouw maakt en waardoor je nu zelf nieuw leven kunt maken.


Hier lees je meer over de fysieke, emotionele en sociale aspecten van menstruatie. Je verneemt wat menstruatie precies is en hoe je PMS-klachten kunt verlichten.

Menstruatie is slechts een onderdeel van een grotere menstruele cyclus. Elke vrouw die ouder en vruchtbaar wordt, ontwikkelt een menstruele cyclus. Tijdens deze cyclus vernieuwt je baarmoeder de binnenwand om te zorgen dat deze optimaal is voor het innestelen van een eventuele bevruchte eicel. Is er geen bevruchte eicel? Dan begint de baarmoeder met het afbreken van de binnenwand en het schoonmaken van de baarmoeder. Dit wordt menstruatie genoemd. Deze cyclus herhaalt zich elke maand tot je de menopauze bereikt, het natuurlijke einde van je menstruatie. Dit gebeurt doorgaans rond je 50 jaar.

Menstruatie is een ingewikkeld proces en slechts een onderdeel van de cyclus die bestaat uit de menstruele fase, pre-ovulatiefase, ovulatiefase en premenstruele fase.

Die worden geregeld door je hersenen en een complex hormoonsysteem. Hoewel de duur van een menstruatiecyclus kan variëren, is het aantal dagen tussen de ovulatie en je menstruatie altijd hetzelfde – ongeveer 14 dagen (een variatie van 11 tot 16 dagen is normaal). Als je cyclus bijvoorbeeld 31 dagen duurt, duurt de eerste helft van je cyclus 16 dagen en ovuleer je op dag 17.

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Artsen gebruiken volgende criteria om de diagnose PMS te stellen: de patiënt moet tijdens de premenstruele fase last hebben van vijf (of meer) van de volgende symptomen en deze symptomen moeten afwezig zijn na de menstruatie. Ook moet ten minste één van de symptomen in groep A staan.

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

Asperges met zeebaars

De asperges komen er eindelijk weer aan – hoog tijd dus voor een overheerlijk, gezond en creatief gerecht dat je in enkele minuten op tafel tovert. V...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015