Hevige menstruatie oplossingen en advies

leer-hoe-je-ongewoon-bloeden-kunt-aanpakken

Voel je goed met je lichaam en energiek ondanks je menstruatie. Pak de buikpijn en in sommige gevallen vervelend hevige menstruatie aan met deze tips en advies.


Hoe hevige bloedingen herkennen

Heb je één van deze symptomen, dan gaat het hem waarschijnlijk om een hevige bloeding. Hevige bloedingen kunnen een ijzertekort als gevolg hebben en anemie veroorzaken (zwak en moe). In dit geval, raadpleeg onmiddellijk je arts.

 • Indien je menstruatie langer dan 7 dagen duurt
 • Indien het een hevige menstruatie is waardoor je elke dag een heleboel maandverbanden of tampons gebruikt (elke twee uren of minder veranderen)
 • Indien je menstruatie begint met spuiten (plotseling hevig vloeien) of met klonters
 • Indien je kort geleden bent bevallen, en zodra je menstruatie hervat, kan de bloeding heviger zijn dan voordien, vooraleer je zwanger werd. In dit geval, is het misschien aangewezen om je keuze in vrouwelijke bescherming te wijzigen of het absorptievermogen te herzien of opteren voor alternatieve bescherming zoals maandverbanden.

Hoe niet geregeld menstruatie herkennen

Vele vrouwen ervaren niet geregelde menstruatie op bepaalde ogenblikken in hun leven. Het is soms heel gewoon om af en toe niet geregelde menstruatie te hebben.

 • Op de leeftijd van 9 tot 16 jaar, kan je menstruatie de eerste jaren dat je ze hebt op tijd verschijnen.
 • Op ongeveer 35 jaar, kan de cyclus korter worden.
 • Na de geboorte van een kind, indien je borstvoeding geeft, kan het gebeuren dat je menstruatie niet terugkeert vooraleer te stoppen met borstvoeding.
 • Op ongeveer 50 jaar, wordt de cyclus meestal korter omdat je de menopause nadert en is het dus heel normaal een menstruatie over te slaan of dat de bloeding lichter of heviger wordt.

De exacte redenen voor niet geregelde menstruatie kunnen variëren en zijn vaak zeer normaal. Niettemin, weet jij het beste wat normaal voor je is. Doet er zich plots een wijziging voor in de regulariteit van je menstruatie, neem dan nota van al je symptomen en raadpleeg je arts.

Hoe je lichaamscycli opvolgen

Het op kaart brengen van de symptomen van je menstruatie op een menstruatiekalender of een maandelijkse cycli-kalender, helpt je bij het verwachten van je menstruatie, het opmerken van wijzigingen die zich voordoen in je lichaam en het opvolgen van mogelijke premenstruele symptomen. Noteer elke ongewone wijziging die zich voordoet.

 • Duid de dagen van je menstruatie aan op een kalender. De eerste dag van je menstruatie is ook de "eerste dag" van je maandelijkse cyclus. Indien je elke maand je cyclus op kaart brengt, zal je een bepaald patroon opmerken. Een normale cyclus telt 21 tot 35 dagen.
 • Hoe lang duurt je menstruatie? Duid de dagen van je menstruatie aan op een kalender. De eerste dag van je menstruatie is ook de "eerste dag" van je maandelijkse cyclus. Indien je elke maand je cyclus op kaart brengt, zal je een bepaald patroon opmerken. Een normale cyclus telt 21 tot 35 dagen.
 • Hoe hevig of licht is het vloeien? Ben je sinds enkele tijd gemenstrueerd, dan weet je hoe hevig het vloeien al dan niet is. Volg dus je lichte of hevige bloedingen op en noteer elke kleur of structuur dat zich voordoet, zoals bloedklonters en hoe vaak je van maandverband of tampon verandert.
 • Wat is je basis lichaamstemperatuur (BBT)? Schaf je een digitale koortsthermometer of een fertiliteitsthermometer aan bij de apoteek en vraag een grafiek aan jouw gynaecoloog en neem elke dag 's ochtends je temperatuur.
 • Enige abnormale vaginale afscheidingen (het opmerken, tussen twee menstruaties in, van enige wijziging in vaginale afscheiding zoals kleur en hoeveelheid, vooral als het jeukt of niet goed ruikt, vaginale droogheid, vloeiïngen)
 • Enig bekkenpijn of krampen al dan niet verbonden aan je menstruatie
 • Depressie, humeurigheid en prikkelbaarheid

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Leer hoe je krampen kan aanpakken

Leer hoe je krampen kan aanpakken

Leer hoe je krampen kan aanpakken

Krampen zijn uteriene contracties die worden veroorzaakt door prostaglandinen, hormoonachtige stoffen. De contracties zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies dat zich tijdens je menstruatie opstapelt, verdwijnt. Gewoonlijk zijn de krampen zacht. Maar soms, kunnen ze zeer ernstig zijn. De pijnen variëren tussen scherpe steken waardoor je letterlijk in elkaar klapt, of tergende pijnen doorheen buik en lage rug. Sommige vrouwen lijden soms aan duizeligheid, misselijkheid, diarree of braken.

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Vragen over het gebruik van tampons

Wanneer een meisje ongesteld is en voor het eerst tampons in plaats van maandverband probeert, heeft ze waarschijnlijk heel wat vragen over hoe ze die precies moet gebruiken. Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen.