Soorten urineverlies

Soorten urineverlies

Je hebt verschillende soorten incontinentie: stressincontinentie, aandrangincontinentie, overloopincontinentie of een gecombineerde vorm van urineverlies.


Mogelijke oorzaken

Een verslapte bekkenbodem kan veroorzaakt zijn door een bevalling, zwaar tillen, hormonale veranderingen (overgang) of een gynaecologische operatie. Uit alle onderzoeken blijkt dat stressincontinentie, ook wel inspanningsincontinentie genoemd, vaker voorkomt bij vrouwen die al een keer bevallen zijn. Als je zwanger bent verplaatst jouw blaas zich naar voren en naar boven om ruimte voor de baby te maken. Hierdoor komt er meer druk op jouw buikwand te staan. Jouw 1e zwangerschap, en vooral jouw 1e bevalling, zijn bepalend. Als alles goed gaat, is de kans klein dat je last van incontinentie krijgt.

Stressincontinentie

Urineverlies bij lichamelijke activiteit of druk verhogende momenten noemt men stress- of inspanningsincontinentie. Dan kun je een scheutje urine verliezen als je hard lacht, hoest, niest of wanneer je iets optilt of traploopt. En ja, het kan ook tijdens seks of het sporten voorkomen. In al deze situaties neemt de druk in je buik en dus de druk op je bekkenbodem toe. Als je een verslapte bekkenbodem hebt is jouw plasbuis uitgezakt en verlies je dus sneller een beetje urine. Maar liefst 1 op de 4 vrouwen boven de 35 jaar heeft hier last van, het is dus eigenlijk heel normaal. Tip: Je kunt jouw incontinentie verhelpen door jouw bekkenbodemspieren te trainen: bekijk de oefeningen.

Angst voor aandrang

Bij 1 op de 5 incontinentiegevallen is er sprake van urge-incontinentie. Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. De aandrang om te plassen komt dan opeens op en je kunt het niet onderdrukken. Je moet dus heel vaak naar de wc, ook s ‘nachts. Deze dringende behoefte wordt vaak door kou of contact met water opgewekt. Dit is een aandoening die vaker voorkomt naarmate je leeftijd toeneemt. Wat kun je er aan doen? Je kunt je blaas trainen met behulp van een bekkenfysiotherapeut. Eventueel in combinatie met medicijnen, bekkenbodemtherapie of een combinatie van beide.

Overloop- of gemengde incontinentie

Overloopincontinentie is urineverlies bij een overvolle blaas. Dit kan een gevolg zijn van een slechte blaasfunctie of van een slappe blaasspier die niet goed samentrekt. Het kan ook zo zijn dat een ernstige verzakking (baarmoeder of blaas) jouw urineafvoer bemoeilijkt. Deze vorm van incontinentie gaat vaak samen met andere klachten, zoals moeilijk beginnen met plassen, buikpijn en niet goed kunnen uitplassen. Heb je last van inspannings- én aandrangincontinentie dan wordt dit gemengde urine-incontinentie genoemd.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
De 10 geboden van zelfvertrouwen

De 10 geboden van zelfvertrouwen

De 10 geboden van zelfvertrouwen

Je mag dan wel de perfecte job, de perfecte relatie en het perfecte huis hebben, je kunt er nooit ten volle van genieten als je niet stevig in je schoenen staat. Volg deze tien wegwijzers naar een leven vol zelfvertrouwen!

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok

Vaderdagknutseltips voor kinderen: de snorrenmok
5

Kinderen maken dolgraag zelf hun Vaderdagcadeaus en papa’s zijn altijd gelukkig met hun zelfgemaakte geschenken. Leuke ideeën voor zelfgemaakte cadeautjes zijn echter niet altijd even makkelijk te vinden. Maar geen zorgen, Zin in meer biedt inspiratie met deze snorrenmok. Volg gewoon stap voor stap deze eenvoudige aanwijzingen.

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015

Waaruit bestaat een Always-maandverband?

Waaruit bestaat een Always-maandverband?

Waaruit bestaat een Always-maandverband?

De Always maandverbanden worden gemaakt met dezelfde bestanddelen die sinds jaren worden gebruikt in producten voor vrouwelijke hygiëne, en zijn volledig veilig. Always brengt deze bestanddelen samen in unieke designs, die comfortabel zitten en je beschermen tegen lekken