Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Artsen gebruiken volgende criteria om de diagnose PMS te stellen: de patiënt moet tijdens de premenstruele fase last hebben van vijf (of meer) van de volgende symptomen en deze symptomen moeten afwezig zijn na de menstruatie. Ook moet ten minste één van de symptomen in groep A staan.


Groep A

 • Depressief, hopeloos gevoel
 • Onrust, spanning
 • Plotselinge stemmingswisselingen
 • Woedeaanvallen, prikkelbaarheid

Groep B

 • Minder interesse in gebruikelijke activiteiten
 • Concentratieproblemen
 • Vermoeidheid, weinig energie
 • Veranderde eetlust, overeten, eetaanvallen
 • Slaapproblemen
 • Gevoel dat alles overweldigend is
 • Fysieke symptomen, zoals gezwollen of gevoelige borsten, hoofdpijn, gewrichts- en spierpijn en vocht vasthouden

Voor een positieve diagnose van PMS moeten deze klachten een negatieve invloed hebben op je werk, school of persoonlijke relaties. Je kunt hierbij niet op je geheugen vertrouwen: je moet gedurende twee of drie maanden dagelijks bijhouden wat je klachten zijn.

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid

De symptomen mogen ook geen verergering zijn van een psychiatrische aandoening, zoals depressiviteit of een angststoornis. Bij slechts 50% van de vrouwen die met PMS-klachten naar hun huisarts gaan, wordt ook echt de diagnose PMS gesteld.

Als je vermoedt dat je last hebt van PMS, moet je de symptomen kunnen koppelen aan je menstruele cyclus. Het is ook van belang dat je de stresssituaties in je professionele en persoonlijke leven evalueert, omdat stress significante invloed kan hebben op hoe premenstruele symptomen zich uiten.

Ernstige PMS-klachten

Sommige vrouwen hebben ernstige PMS-klachten. Symptomen van psychiatrische problemen, zoals depressie of paniekaanvallen, zijn vaak het extreemst in de premenstruele fase. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfmoordpogingen, opname in een psychiatrische instelling en gewelddadige criminele activiteiten bij vrouwen het vaakst in de premenstruele fase voorkomen. Als je het gevoel hebt dat je jezelf of iemand anders iets zult aandoen, moet je direct medische hulp zoeken. Dit komt gelukkig maar zelden voor.

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Coppens

Coppens

gemeld

Ik heb al een depressie gehad en nu heb ik onlangs weer eetserviezen depressie gehad of heb ik nog dat ik het niet meer weet en nu ga ik ook in opname het was normaal een dringende opname maar ha toch moet ik nog 2 weken en een half wachten tot ik opgenomen word (wat the fax, nog 2 weken en een half thuis niets zitten doen, wat the hel).

 • melden
Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Dash maakt wit en fris

Dash maakt wit en fris

"

Dash is werkelijk de beste! Witter kan niet en frisser ook niet. Zowel over de poeder als over de gel zeer tevreden voor mijn witgoed! [...]

"

Door Ambassador
miffy

Een pluim voor Dash

Een pluim voor Dash

"

Dash, ja ik kan niet meer zonder, alle weken een kookwas met Dash. Mijn gezin en ikzelf dragen veel bleke kleren en met Dash houden we dat fris en blijft wit! Doe zo voort met Dash en dat mag goed gevierd worden, het verdiend een pluim!

"

Door Ambassador