Toxisch shocksyndroom

Toxisch shocksyndroom

Onderscheid mythes van feiten.


Wat is TSS?

Het toxisch shocksyndroom is een zeldzame, maar ernstige aandoening. Het wordt veroorzaakt door giftige afscheiding van een bacterie, Staphylococcus aureus. Deze is van nature aanwezig bij 30 tot 40% van de mannen, vrouwen en kinderen. Ze bevindt zich in de neus, achterin de keel, de endeldarm (rectum), de vagina, maar ook op de huid, en is in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Bepaalde stammen van dit organisme produceren een gif dat bij een zeer klein aantal mensen TSS kan veroorzaken.

TSS hangt dus niet enkel samen met menstruatie. Je kunt het oplopen na een blessure, een operatie en zelfs bij een behandeling die het immuunsysteem aantast zoals chemo bijvoorbeeld.

Krijg ik TSS van tampons?

Voor de minderheid van de vrouwen die niet immuun zijn voor dit gif, wordt TSS soms gelinkt aan menstruatie (ongeveer 1 TSS-geval op 2), en vooral aan het gebruik van superabsorberende tampons. Het is daarom belangrijk dat je een tampon gebruikt die past bij jouw menstruatie en enkel tijdens je menstruatie. Het dragen van tampons buiten de menstruatieperiode kan de  bacteriën de kans geven zich te ontwikkelen en dus ook TSST-1 te produceren, wat kan leiden tot een sceptische shock. Dit komt zelden voor. Tijdens je menstruatie kan je best afwisselend een maandverband gebruiken.

Wat zijn de symptomen van TSS?

TSS-symptomen lijken heel erg op de griep. Voel je je ziek? Verwijder dan je tampon onmiddellijk en neem contact op met je huisarts.

De symptomen van TSS zijn

Registration

Word lid van Zin in meer en geniet van exclusieve aanbiedingen!

Word lid
  • Plotse koorts (38,9°C of meer)
  • Braken
  • Keelpijn
  • Diarree
  • Huiduitslag die lijkt op een zonneslag
  • Spierpijn
  • Duizeligheid
  • Flauwvallen of het gevoel dat je moet flauwvallen bij rechtstaan

Kan eender wie TSS krijgen?

Jammer genoeg wel. TSS kan iedereen treffen. Zowel mannen, vrouwen als kinderen. In sommige gevallen wordt TSS veroorzaakt door infecties afkomstig van muggenbeten, zonnebrand of een chirurgische ingreep. Ongeveer de helft van de TSS-gevallen hangt samen met gebruik van tampons.

Is TSS besmettelijk?

Nee, je kunt het niet van iemand anders krijgen.

Kun je TSS meer dan één keer krijgen?

Jammer genoeg wel. Liep je TSS al een keer op? Dan vraag je best advies aan je dokter voor je weer tampons gaat gebruiken. Meer info over het toxisch shocksyndroom vind je in dit artikel.

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer