Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap

Wat voor een soort vaginale afscheiding mag je verwachten tijdens de zwangerschap?


Net zoals de binnenkant van je mond en neusvleugels wordt de binnenkant van je vagina bedekt met een slijmachtig membraan wat door de vagina afgescheiden wordt. Dit heet vaginale afscheiding. Het wordt geproduceerd door het lichaam om de vagina te hydrateren en reinigen.

Het slijm dat tijdens de zwangerschap in de vagina wordt geproduceerd speelt een belangrijke rol door je groeiende baby te beschermen tegen infecties.

Hoe ziet normale afscheiding eruit?

Deze dunne, melkachtige, lichtjes geurende afscheiding is meestal doorzichtig, maar kan ook wit of gebroken wit zijn wanneer je het buiten je lichaam ziet (op je ondergoed of op toiletpapier).

Hoe afscheiding verandert naarmate je zwangerschap vordert

Hoeveel en hoe dik of waterig je afscheiding is varieert van dag tot dag. Misschien zie je zelf het verschil in de hoeveelheid afscheiding die je produceert. 43% van de vrouwen zeggen meer afscheiding te ervaren tijdens de zwangerschap. Het kan steeds meer worden naarmate de zwangerschap vordert, en wordt soms zelfs zwaar.

Wanneer vraag je het aan de dokter?

Het is volledig normaal om meer af te scheiden tijdens de zwangerschap. Het is echter een goed idee om naar je huisarts te gaan als:

Always Sensitive

€0,50

Voor €X korting in de winkel

Kortingbon geselecteerd
Maak selectie ongedaan
Verbind met een desktopcomputer die verbonden is met een printer om je bonnen af te drukken
Je hebt deze bon al ingeruild

De vaginale afscheiding plots verandert

Van kleur (wordt geel, groen of grijs), van geur (sterk of slecht), hoeveelheid of consistentie of pijn, jeuk of een branderig gevoel veroorzaakt. Het kan een onderliggend probleem aangeven zoals een infectie of misschien bevat de afscheiding vruchtwater.

Je lichtjes bloed verliest

Licht bloedverlies is niet ongewoon tijdens de zwangerschap, zeker tijdens de vroege stadia. Meestal is het niets om je zorgen over te maken (maar je moet wel direct naar je huisarts gaan om zeker te zijn).

Hoe blijf je je fris voelen?

Sommige vrouwen vinden het prettig om inlegkruisjes te gebruiken terwijl ze last hebben van vaginale afscheiding, zo blijft hun ondergoed beschermd en voelen ze zich de hele dag door fris. Always inlegkruisjes zijn zo dun en licht dat je vergeet dat je ze draagt.

Geef ons jouw advies

We willen dolgraag van jou horen. Misschien heb jij een tip die andere zwangere vrouwen kan helpen?

Bevestig je persoonlijke gegevens

Vul de gevraagde gegevens hieronder in om je aanvraag af te ronden

Vrouwen onder elkaar, praat mee!
5 sterren voor Swiffer

5 sterren voor Swiffer

"

Swiffer krijgt van mij 5 sterren, het verwijdert stof en haren snel en houdt deze goed vast. Je kan overal tussen, onder en aan.

"

Door Ambassador
adina