VOEDING EN MENSTRUATIEPIJNEN

VOEDING EN MENSTRUATIEPIJNEN

Wat je eet heeft invloed op alles wat je doet. Het heeft effect op je energieniveau, het kan je haar glanzend of dof maken, het heeft gevolgen voor je gewicht en het heeft invloed op je algehele gezondheid. Je voeding heeft ook invloed op je PMS-klachten. Als je veel dingen eet die slecht voor je zijn, heeft dat op den duur gevolgen voor je lichaam. Je voelt je futloos en lui, wordt snel ziek of voelt je gewoon niet helemaal lekker. Gezonde voeding is essentieel voor een lang en gezond leven en ook voor je menstruatie. Hier vind je informatie over het effect van voeding op je lichaam, vooral tijdens je menstruatie.


Vrouwen associëren chocolade, snoep en vette snacks met menstruatie. Maar wist je dat je PMS-klachten hierdoor zelfs kunnen verergeren? Hier lees je welk eten je tijdens je menstruatie beter kunt vermijden en wat juist wordt aangeraden. Je zult versteld staan!

Vermijden tijdens je menstruatie:

  • Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten.
  • Alcohol vergroot de kans op een depressief gevoel en hoofdpijn. Vermijd het drinken van alcohol wanneer je ongesteld bent.
  • Suiker veroorzaakt snelle schommelingen van je bloedsuiker waardoor stemmingswisselingen worden veroorzaakt. Snoep daarom zo weinig mogelijk.
  • Door het eten van zout houd je meer vocht vast en krijg je een opgeblazen gevoel. Vermijd fastfood en eten dat meer dan 50 mg natrium bevat, zoals frieten.
  • Vermijd vette voeding zoals rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Eet in plaats daarvan vis en kip.

Wat wordt aangeraden:

  • Om te voorkomen dat je gaat snoepen, moet je koolhydraten zoals pasta, rijst, bonen en granen eten.
  • Vitamine A en D zijn goed tegen puistjes en een vette huid. Goede voedingsbronnen zijn onder andere kanteloep, rauwe wortelen, gekookte zoete aardappelen, spinazie, verrijkte melk en graanproducten.
  • Vitamine B6 helpt tegen premenstruele eetaanvallen, vermoeidheid, stemmingswisselingen en het vasthouden van vocht. Vitamine B6 zit in vis, eieren, noten, bananen, aardappelen, kalkoen en kip.
  • Door het eten van voeding met veel vitamine C (bijvoorbeeld broccoli, paprika, spruitjes, citrusfruit, cranberry sap en kanteloep), heb je minder last van premenstruele stress.
>

JOUW MENSTRUATIECYCLUS

Menstruele krampen, menstruapiepijn en PMSM

Voeding en menstruatiepijn

  Meld je aan om een reactie te plaatsen

Like, deel of geef je mening over wat je leuk en niet leuk vindt op Zin in meer
Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Symptomen van PMS

Artsen gebruiken volgende criteria om de diagnose PMS te stellen: de patiënt moet tijdens de premenstruele fase last hebben van vijf (of meer) van de volgende symptomen en deze symptomen moeten afwezig zijn na de menstruatie. Ook moet ten minste één van de symptomen in groep A staan.

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Waterkers-aardappelsoep

Een snelle en gezonde lunch voor het hele gezin en de perfecte maaltijdsoep voor koude dagen. Een snel recept van Zin in meer - vandaag: huisgemaakte...

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger

Zo maak je een gezonde burger
5

Van hamburgers wordt echt iedereen gelukkig. Maar gezond zijn ze niet echt. Geen nood, wij hebben een geweldig recept voor zelfgemaakte visburgers die barsten van de smaak én laag in vetgehalte zijn. Smullen maar!

You have already participated to this slideshow
Poezentaal

Poezentaal

Geschreven door ChayenneeV een lid van Zin in meer,02 november 2015