Kom meer te weten waarom je bloedverlies hebt tijdens je zwangerschap


Welzijn
2/07/2019
Wat moet je doen als je bloed verliest tijdens je zwangerschap?

Een klein beetje bloedverlies tijdens de zwangerschap is niet ongewoon, zeker niet tijdens het eerste trimester. Maar het kan ook een teken van gevaar zijn, neem dus best meteen contact op met je huisarts of vroedvrouw.

Licht bloedverlies tijdens de vroege zwangerschap

Veel pas-zwangere vrouwen verliezen een klein beetje bloed. Het is belangrijk om direct naar je huisarts of vroedvrouw te gaan zodat ze een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap kunnen uitsluiten.

Probeer je echter geen zorgen te maken. Deze lichte bloedvlekjes tijdens de vroege zwangerschap kunnen gewoon voorkomen wanneer het eitje zich in de wanden van de baarmoeder nestelt. Veel vrouwen die in dit stadium wat bloed verliezen hebben een gewone en succesvolle zwangerschap.

Voor sommige vrouwen komt bloedverlies tijdens de zwangerschap meermaals voor. Bloedverlies tijdens de zwangerschap kan veroorzaakt worden door een geïrriteerde baarmoederhals, zeker na het vrijen.

Licht bloedverlies in de latere stadia van de zwangerschap

Alle bloedverlies tijdens de latere stadia van je zwangerschap moet je aan je gynaecoloog, huisarts of vroedvrouw doorgeven. Hoewel de meeste gevallen van bloedverlies tijdens de zwangerschap heel normaal zijn, kan het problemen met de placenta aangeven die aangepakt moeten worden.

Je dokter zal je vragen of je last hebt van andere symptomen zoals pijn of duizeligheid en kan je eventueel een vaginaal- of bekkenbodemonderzoek geven, of een echografie en bloedonderzoeken afnemen.

Hoewel je je begrijpelijk zorgen maakt, probeer niet al te bang te zijn. Veel vrouwen die wat bloed verliezen hebben normale en succesvolle zwangerschappen.

Heb jij last gehad van bloedverlies tijdens de zwangerschap?

Als je tips of advies hebt die andere vrouwen kunnen helpen, dan horen we dat graag van je!