Futloos en moe? Zo geef je je lichaam weer de nodige energie!


Welzijn
12/05/2021
Het is kwestie niet bij de pakken te blijven zitten, maar op zoek te gaan naar wat jouw lichaam opnieuw energie kan geven.

Je voelt je al een tijdje futloos

Het is niet abnormaal dat je je af en toe futloos en moe voelt. Het dagdagelijkse reilen en zeilen vraagt immers heel wat van jezelf en van je lichaam: werken, voor de kinderen zorgen, je huishouden onder controle houden, je sociale netwerk niet verwaarlozen,... En dat alles meestal aan een tempo dat gemiddeld toch net iéts hoger ligt dan dat van je grootmoeder.

Waarom voel je je futloos?

Al die ballen in de lucht houden is niet alleen belastend voor je geest, het vraagt ook heel wat energie van je lichaam. Geen wonder dat je lieve lijf er af en toe de brui aan geeft en je futloos in de sofa hangt. Toch is het aan te raden om eerst je lichamelijke gezondheid te laten onderzoeken via een bloedanalyse. Daaruit kan misschien al blijken dat je een vitamine- of mineralentekort hebt, of een verborgen ontsteking die energie vreet. De huisarts of een orthomoleculair kan je daarbij uitstekend helpen.

De juiste voeding geeft je energie

futloos en moe zo geef je je lichaam weer de nodige energie
Eens dat in orde is, is het tijd om je eetpatroon onder loep te nemen. Voeding is onze brandstof, we vergeten dat soms. Hou je verbranding op gang door flink te ontbijten, regelmatig te eten en gezonde tussendoortjes te kiezen. Die geven je meer energie dan de hele dag vasten en 's avonds uitgehongerd op de warme maaltijd te vliegen. Kies ook voor trage suikers in je voeding: groenten, fruit, noten en gedroogde vruchten geven je ook energie en renderen op lange termijn beter dan snelle, suikerhoudende snacks die je na een half uur weer in een dip kunnen brengen.

De balans tussen rust en actie zorgt voor nog meer energie

futloos - energie
En tenslotte is een goede nachtrust prioritair om futloosheid overdag tegen te gaan. Slaap voldoende, neem tijd om je in rust te ontspannen (denk aan een lang bad nemen, lezen, wandelen, yoga). Wissel dit minstens twee à drie keer per week af met flink wat actie: lopen, fietsen, zwemmen, dansen, springen, voetballen, ... Je lichaam krijgt energie door de juist balans tussen rust en actie, overdrijf je met één van de twee, dan vreet dit aan je energieniveau.