Je menstruatiekalender: hoe bereken je de cycli?


Welzijn
12/12/2019
Heb je zin om beter naar je lichaam te luisteren en meer inzicht te krijgen in je menstruatie? Leer hoe je de data van je cycli bijhoudt!

Hoezo, een menstruatiekalender?

Elke vrouw heeft haar eigen menstruatiecyclus. Bij sommige vrouwen heeft de cyclus een tastbare invloed op haar dagelijks leven: haar gewicht, waterophoping, humeur, slaap … Terwijl andere vrouwen geen bijzondere bijverschijnselen opmerken. Ongeacht tot welke groep jij behoort, een menstruatiekalender is altijd handig, ook al is het maar om te weten wanneer je ongesteld zult worden, zodat je op tijd een maandverband of tampon in je tas kunt stoppen!

Hoe bereken ik de data van mijn volgende cyclus?

De gemiddelde cyclus wordt berekend op 28 dagen. Men schat dus dat de cyclus begint met een periode waarin één van je eileiders een eicel vrijgeeft (van dag 1 tot dag 14), met een ovulatiepiek op de 14e dag. Na je ovulatie daalt je hormoonproductie en volgt er een menstruatieperiode van 7 dagen.

De realiteit is niet ingewikkelder, alleen maar wisselvalliger! Dat komt omdat cycli variëren van vrouw tot vrouw (sommige hebben cycli van minder dan 28 dagen, andere hebben veel langere cycli). En het is mogelijk om op elk moment van de cyclus zwanger te raken! Het bewijs daarvan wordt geleverd door de Ogino-methode, die zich baseert op het tellen van de dagen om het begin van de vruchtbare periode in te schatten en … heel veel baby’s heeft opgeleverd! De dagen tellen is niet genoeg. Als je een menstruatiekalender wilt opstellen om je vruchtbaarheidspieken en volgende ongesteldheidsperiode te voorspellen, is het betrouwbaarder om je lichaamstemperatuur op te nemen (’s morgens, zodra je wakker wordt).

Apps met cycluskalenders

De technologie is een onomkeerbare verworvenheid in ons dagelijks leven, waar de menstruatiecyclus niet aan ontsnapt. Wil je een menstruatiekalender opstellen, dan download je één van de volgende apps! Sla jouw specifieke, persoonlijke gegevens op, zodat je voortaan met meer precisie de eerste dag van je regels kunt bepalen.

Houd ook steeds voor ogen dat zwangerschap niet noodzakelijk het enige risico is dat je loopt als je zonder voorbehoedsmiddel vrijt en dat zelfs een nauwkeurig tracken van je cyclus je niet beschermt tegen soa’s! Condooms daarentegen …

Mijn dochter is ongesteld: hoe begeleid ik haar het best?

Van generatie op generatie worden meisjes op steeds jongere leeftijd voor het eerst ongesteld. Het kan zeer nuttig zijn dit thema met je dochter te bespreken vanaf de lagere schoolleeftijd. Je hoeft daarom nog niet meteen alle details te bespreken, vooral als dit gesprek jullie – of één van jullie – een beetje verlegen maakt! Het is van het grootste belang dat je dochter niet bang is wanneer ze voor het eerst ongesteld wordt. En dat ze goed begrijpt wat haar overkomt, want meestal verschijnt de eerste cyclus op een onverwacht moment.

Als je echt niet weet hoe je dit thema met je jonge dochter aanpakt, praat er dan over met iemand die je kent van de school van je kind: verplegend personeel of een andere ouder. Vraag raad bij een vriendin of vraag je zus – als je dochter een goede band heeft met haar – om het thema te bespreken. Je kunt je dochter ook een boek cadeau doen, waarin alles uitgelegd staat en gededramatiseerd wordt. Goede informatie vind je op de website seksualiteit.be, maar ook in tal van uitgaven, waarover je boekhandel je meer zal kunnen vertellen.

Wat je zeker moet weten, is dat heftige pijn bij het menstrueren abnormaal is. Ongemak is niet zorgwekkend, maar werkelijk zeer pijnlijke maandstonden kunnen wijzen op endometriose, een ziekte die aan media-aandacht wint. Als je twijfelt, raadpleeg je een gynaecoloog die je gerust zal stellen of een oplossing zal voorstellen om de pijn te verzachten.

En jij, hoe voorzie jij het begin van je ongesteldheid en hoe bereid je je erop voor?

Zin in Meer? Download hier kortingsbonnen van verschillende merken.