Dit gebeurt er met je vagina als je zwanger bent


Welzijn
9/02/2023
Wanneer je zwanger bent, verandert je lichaam. Ook je vagina zal anders worden. Zin in meer vertelt je er alles over!

1. De vagina is gevoeliger

Vanaf de eerste dag van je zwangerschap maakt je lichaam extra bloed aan. Dat kan zelfs tot 50% meer zijn! Dat bloed gaat naar de baarmoeder om de groeiende foetus van voeding en zuurstof te voorzien. De vagina en schaamlippen krijgen ook meer bloed. Dat heeft als gevolg dat dit lichaamsdeel gevoeliger en zwaarder aanvoelt. De druk op je vagina zal toenemen. Bovendien gaat de vagina opzwellen en de kleine schaamlippen iets meer uitsteken. Hier zijn alvast enkele tips om de druk de baas te blijven:

  • Blijf in beweging, zo stimuleer je de bloedsomloop. Zwemmen en wandelen zijn prima activiteiten.
  • Zit niet met je benen over elkaar. Je benen kruisen is uit den boze, leg ze liever omhoog. Vergeet ook niet om regelmatig de positie van je benen te veranderen.
  • Geef je vagina wat warmte. Neem een warm bad of leg er een waterkruik tegen. Warmte stimuleert de bloedtoevoer en zorgt voor een verwijding van de bloedvaten. Dat haalt al een beetje druk van de ketel.
  • Draag geen (te) strakke kleding. We hoeven je vast niet uit te leggen waarom. ;)

2. De kleur van je vagina verandert

De kleur van je schaamlippen zal veranderen. Dat vind je misschien een beetje gek of vervelend, maar daar is niets abnormaals aan. Normaal hebben schaamlippen een lichtroze kleur. Tijdens de 8e week van de zwangerschap gaat deze kleur veranderen naar donkerroze. Hoe langer je zwanger bent, hoe donkerder je schaamlippen worden. Tot zelfs blauwig of donkerpaars.

3. De spataders zijn daar!

Tijdens je zwangerschap kan je ook spataders op je vagina krijgen. Klinkt gek, maar het kan echt! Hoe dat komt leggen we je graag even uit. Enerzijds heb je het hormoon progesteron dat de aders verslapt. Anderzijds zorgt je groeiende baarmoeder ervoor dat het bloed uit de benen en schaamlippen moeilijker omhoog kan stromen. De druk neemt toe en hierdoor ontstaan spataders in je benen of schaamlippen. Voor je in paniek slaat, toch nog even dit: na de zwangerschap verdwijnen deze grotendeels. Oef!

4. Lucht ontsnapt langs jouw vagina

Door de toenemende druk in je buik, probeert de lucht langs alle kanten te ontsnappen. En dus ook via jouw vagina. Dit verschijnsel is totaal ongevaarlijk, maar wel een beetje gênant?

5. Veel meer zin in seks

Zoals we hierboven al omschreven, stroomt er tijdens je zwangerschap meer bloed door je vagina. Dat zorgt voor een gevoelige vagina én je krijgt ook meer zin in seks. Het is goed mogelijk dat je heel de dag aan seks denkt. Of heel de dag niets liever wil dan knuffelen met je partner. Een orgasme zal meteen ook véél intenser aanvoelen.

Een zwangerschap brengt heel wat veranderingen teweeg in je lichaam. Heb je bijvoorbeeld last van urineverlies? Lees hier wat je tegen urineverlies kan doen. Daarnaast is het ook erg belangrijk om je bekkenbodemspieren te versterken. Hoe dichter de bevalling komt, hoe sterker je wil dat deze spieren zijn.

 

En jij, welke lichamelijke veranderingen heb jij tijdens je zwangerschap opgemerkt?

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3