Tips tegen stress voor meer rust in je leven


Welzijn
4/10/2018
Zin om te weten wat je kunt doen tegen stress? Dit zijn enkele tips waarmee je ondanks de stress toch kunt blijven ademen!

Stress is geen fataliteit! Maar als je gestrest bent, heb je totaal niets aan een opmerking als 'ontspan eens een beetje'. Dit zijn een paar waardevolle tips tegen stress waarmee zelfs de grootste stresskippen wat afstand kunnen nemen en wat meer in het ‘nu’ kunnen leren leven.

Tips tegen stress: ontstressen, hoe doe je dat?

Op sommige momenten in het leven voel je meer angst, zorgen, ongeduld, om wat voor reden ook. Dat betekent dat je onmerkbaar stress hebt gekregen, die zich al goed in je hoofd verankerd heeft… en daar de nodige bende veroorzaakt. In een perdiode van stress put je jezelf uit en slaag je er niet meer in de juiste beslissingen te nemen. Dat kan ongunstige gevolgen hebben op je leven. Houd de moed erin! Lees hier hoe je een minder gestrest leven kunt organiseren!

Reflexen tegen stress

Het lijkt eenvoudig, maar in de praktijk moet je geduld oefenen en vooral niet vergeten…

Alles is niet perfect, en hoeft het ook niet te zijn. Tip tegen stress 1: niet vergeten dat je vaak zelf soms te hogen eisen stelt… en dat de realiteit je natuurlijk teleurstelt. Probeer je minder druk te maken over de details, zie die teleurstellingen als kansen om vooruit te komen, om beter van te worden. Alles gaat niet precies zoals je het had gewild, nee, maar daarom is alles nog niet ‘slecht’.

Laat oppervlakkigheid achterwege. Tip tegen stress 2: niet vergeten wat werkelijk telt. Je familie, je ware vrienden, je gezondheid. Waarom tijd en energie verliezen aan kwesties die uiteindelijk te futiel zijn om er je hoofd over te breken, omdat het mensen of situaties zijn die niet zo belangrijk zijn! Gelukkig zijn, dat is je herinneren dat er veel goeie mensen in je leven zijn: je naasten, je familie. Ook vrijwilligerswerk kan een heel positieve uitwerking hebben: uitstekend om snel een zeker relativiteitsvermogen terug te vinden…

Probeer discipline. Tip tegen stress 3: een goede organisatie om te vermijden dat je straks door het bos de bomen niet meer ziet. Het is van essentieel belang dat je gezin en het huis in zekere mate (maar nogmaals: alles hoeft niet voortdurend perfect zijn!), volgens een vooraf opgestelde planning functioneren. Dat de taken verdeeld zijn. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, gaat het sowieso beter! En vergeet niet dat elk gezinslid bijdraagt aan het succes van het hele gezin!

Ontspan! Tip tegen stress 4: zorg dragen voor jezelf. Jezelf kleine momenten alleen maar voor jezelf toestaan. Voel je je schuldig omdat je af en toe zin hebt het wat rustiger aan te doen? Ophouden daarmee! Met dat schuldgevoel, bedoelen we! Niet met het jezelf gunnen van een adempauze. Ga even zitten met een kopje koffie. Kijk naar de voorbijgangers. Stap een boetiek binnen, al is het maar voor vijf minuutjes. Of bel een vriendin. Door op deze manier wat ‘adempauze’ in te voeren, leer je jezelf af te schermen voor de buitenwereld en dat is nuttig om momenten van hoge stress beter te beheersen. Beetje bij beetje zul je vertrouwd raken met een rustiger ritme en een ontspannen levensstijl.

En jij, wat doe jij om te ontstressen?