Wat te doen bij vaginale afscheiding?


Welzijn
17/08/2021

Wat te doen bij vaginale afscheiding? 

Waar gaat het over ?

Net als de binnenkant van je mond of neus, bevat je vagina slijmvliezen die vloeistoffen afscheiden om de vagina te reinigen en te bevochtigen. Het slijm dat tijdens de zwangerschap door de vagina wordt geproduceerd, helpt de baby te beschermen tegen infecties.

Hoe ziet deze afscheiding eruit?

Deze melkachtige, geurarme afscheiding is meestal transparant, maar kan er ook wit of beige uitzien als ze buiten het lichaam worden waargenomen (op ondergoed of op toiletpapier).
Hoe zullen deze afscheiding evolueren tijdens de zwangerschap?

De overvloed en het min of meer dikke of vloeibare aspect van de verliezen verandert van dag tot dag. Het kan zijn dat je meer of minder verliezen heeft. 43% van de vrouwen zegt inderdaad meer vaginale afscheiding te hebben gehad tijdens de zwangerschap. Dit kan toenemen naarmate de uitrekendatum nadert en soms zelfs behoorlijk overvloedig worden.

Hoe om te gaan met dit probleem?


Vrouwen met vaginale afscheiding merken dat inlegkruisjes bijdragen aan hun comfort door ondergoed te beschermen en hen elke dag een fris en schoon gevoel te geven.

In welke gevallen moet ik een arts raadplegen?

Wanneer de afscheiding plotseling verandert van kleur (geel, groen of grijs wordt), geur (sterk of slecht), overvloed of consistentie, of wanneer deze gepaard gaat met pijn, jeuk of een branderig gevoel. In dit geval kan er een probleem achterliggen, zoals een infectie, of het kan verlies van vruchtwater zijn.

Wat te doen bij een lichte bloeding?

  • Tijdens de vroege zwangerschap kunnen vrouwen kleine bloedvlekken op hun ondergoed opmerken. Dit gebeurt wanneer het ei zich in de baarmoederwand nestelt.
  • Andere keren kan er een kleine bloeding zijn wanneer de baarmoederhals geïrriteerd is, vooral na seks. Sommige vrouwen hebben meer dan eens een lichte bloeding tijdens de zwangerschap.

Raadpleeg in ieder geval je arts zodra je een bloeding heeft, vooral als je in een vergevorderd stadium van de zwangerschap bent, aangezien dit een teken kan zijn van een probleem met de placenta, die absoluut moet worden behandeld.