Wetenswaardigheden over hormonen, wat elke vrouw moet weten


Welzijn
23/04/2021
Dat hormonen jouw humeur kunnen aantasten, dat wist je al. Maar welke invloed hebben deze hormonen nog meer op jouw lichaam?

Hormonen sturen onder meer de stofwisseling, de groei en het immuunsysteem. Ze spelen een rol bij bijna alle fysieke klachten, ziekten, gedragsstoornissen en verouderingsverschijnselen. Hormonen bepalen ook hoe veel energie je verbruikt en zijn daarnaast van invloed op jouw humeur, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap of vlak voordat je ongesteld moet worden. Verder bepalen hormonen of er spiermassa of vet opgebouwd wordt. Zo kan het stresshormoon cortisol er voor zorgen dat je extra vet op je buik opslaat (bleh). Bij de meeste mensen raken hormonen uit balans door slechte eetgewoontes, stress of een verkeerde beweeggewoontes.

Hormonale onbalans
Wist je dat hormonen veranderingen in jouw hele lichaam kunnen veroorzaken? Ze zijn van invloed op jouw interne functies, mentale scherpte, uiterlijk en emotionele stabiliteit. Het is dus belangrijk dat jouw hormonen in balans zijn. Heb jij last van onverklaarbare gewichtstoename, depressie, stemmingswisselingen, een slecht slaappatroon, vermoeidheid of stress? Dan is de kans groot dat jouw hormonen uit balans zijn!

Symptomen en levensfase
Sommige hormonen veranderen gedurende de dag, terwijl andere hormonen geleidelijk veranderen naarmate je ouder wordt. Bepaalde symptomen kunnen wijzen op een tekort aan of juist een overschot van een bepaald hormoon. Denk aan angst, acne, haaruitval, droge of dunne huid, vermoeidheid, hoofdpijn, slapeloosheid, stemmingsstoornissen, onvruchtbaarheid, geheugenproblemen, gebrek aan energie, gewichtstoename, nachtelijk zweten of warmtevlekken. Herken jij één of meerdere deze symptomen? Neem dan contact op met je huisarts om uit te vinden wat de oorzaak is en of er iets aan gedaan kan worden.

De belangrijkste hormonen
Insuline, adrenaline, oestrogeen en testosteron zijn de bekendste hormonen, maar er zijn er veel meer. In totaal circuleren er honderden hormonen in jouw bloed. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet:

1. Cortisol: het stresshormoon
Cortisol is verantwoordelijk voor het reageren op stress, werkt ontstekingsremmend, verzacht allergieën, stimuleert energie, vermindert vermoeidheid en verhoogt jouw zin in suiker. Als je veel stress hebt wordt er teveel cortisol aangemaakt. Hierdoor wordt vetopslag in jouw buikstreek gestimuleerd. Een extra reden om stress zoveel mogelijk te voorkomen!

2. DHEA: de moeder der hormonen
Verbetert jouw neurologische functies, verhoogt jouw gevoel van welzijn, stimuleert de vetverbranding en verhoogt jouw stressbestendigheid. Daarnaast ondersteunt DHEA het immuunsysteem.

3. Groeihormoon: voor groei, energie en herstel
Vermindert lichaamsvet, geeft jouw spieren stevigheid, stimuleert weefselgenezing en botdichtheid, helpt bij het herstel van ziekte en verbetert de hydratatie en elasticiteit van jouw huid.

4. Insuline: het opslaghormoon
Insuline zorgt ervoor dat jouw bloedsuikergehalte niet te hoog wordt. Het verhoogt de opslag van vet en de spieropbouw. Diabetespatiënten spuiten insuline bij zichzelf in, omdat hun lichaam geen insuline meer aanmaakt of (tijdelijk) niet meer vrijgeeft.

5. Melatonine: het slaaphormoon
Dit hormoon ondersteunt jouw nachtrust, helpt bij het verlichten van een jetlag, verbetert je stemming en ondersteunt het immuunsysteem (het verlaagt het cortisolniveau).

6. Oestrogeen: het vrouwenhormoon
Oestrogeen speelt een belangrijke rol in jouw menstruatiecyclus en bij de borstgroei. Dit hormoon beschermt jou tegen hartziekten en beroertes, verlaagt jouw cholesterol, verbetert je geheugen, energie en humeur. Het verlicht symptomen van de menopauze zoals hoofdpijn, stemmingswisselingen, een opgeblazen gevoel, opvliegers, vermoeidheid, botontkalking en een afnemend libido.

7. Progesteron: het zwangerschapshormoon
Progesteron is van invloed op jouw menstruatiecyclus en speelt een grote rol bij zwangerschap. Het zorgt ervoor dat jouw lichaam minder vocht vasthoudt. Progesteron bevordert de nachtrust en beschermt je tegen nervositeit, angst en prikkelbaarheid. Het is zeg maar een natuurlijke antidepressiva!

8. Schildklierhormoon: het stofwisselingshormoon
Dit hormoon is een bezig bijtje, het stimuleert jouw vetverbranding en controleert jouw gewicht. Het maakt energie vrij, verbetert de doorbloeding, verhoogt jouw eetlust en hartslag, versnelt jouw stofwisseling, helpt bij het afvoeren van afvalstoffen, verlaagt jouw cholesterol, versoepelt jouw spieren en gewrichten en stimuleert jouw immuunsysteem.

9. Testosteron: het mannelijke hormoon
Verbetert de werking van jouw hersenen, verhoogt kracht en energie, verhoogt de botdichtheid. Daarnaast stimuleert het de spieropbouw en de vetafbraak, geeft het kracht in stresssituaties, vergroot het jouw seks drive en verbetert het jouw humeur.

Twee boekentips:

  • De hormoonfactor: een boek over hormonen en voeding
  • Venus is hot, mars is cool: verschillen tussen mannen en vrouwen en hoe ons gedrag door hormonen wordt beïnvloedt.

 

Soms is het niet altijd even makkelijk om vrouw te zijn, vooral als de hormonen door je lijf gieren! Daarom hebben we een nieuw onderdeel aan Lekker in het Leven toegevoegd: Vrouw zijn. Je vindt hier alles over PMS, menstruatie, hormonen, moeder & dochter gesprekken, ongewenst urineverlies, de overgang en nog veel meer wetenswaardigheden.

 

Zin in nog meer weetjes over je cyclus?