Eén enkel detail


Beauty
30/01/2023
Een moderne klassieker, met al de elegantie van Greta Garbo, en toch stijlvol gemodelleerd op een eigentijdse manier.

Hoewel veel designers ervoor kozen om kunst en zelfexpressie te benadrukken, vaak door middel van rijkelijk versierde stoffen, relativeerde het haar noodzakelijkerwijze deze look, door de nadruk te leggen op afzonderlijke details, zoals een vlecht, een baret, of een vleugje metallic. Dit was een elegante interpretatie van de P&G CFF-trend Privée.

Er bestond een verlangen om enigszins architecturale, gestructureerde looks weerspiegeld te zien in het haar", zegt Sam, aan wie gevraagd werd om penseelstreken in goud te schilderen bij Dries Van Noten. Na wat experimenteren bracht Sams assistent Eammon Hughes een wax aan op de scheiding, met behulp van een staartkam, en legde Sam er vervolgens zorgvuldig bladgoud bovenop met een borstel. "Het blijft echt gemakkelijk zitten, zolang je het boven op wax aanbrengt", zegt hij.

Modelen met goud op scheiding

Er werd veel aandacht besteed aan de fijnere details: de scheidingen werden allemaal aan dezelfde kant aangebracht (de kant het dichtst bij het publiek) en het goud werd beperkt tot een fijn lijntje, zodat het slechts een suggestie was. "Voor Dries van Noten was dit een veel weelderigere collectie dan de gebruikelijke sobere kleding", zegt Sam. "Daarom was het belangrijk dat er in het haar niets te sterk benadrukt werd.

Modelen met scheiding aan de zijkant

Ook bij Marios Schwab en Moschino was het het ene aandachtspunt dat - althans wat het haar betreft - de show stal. Bij Moschino werd Pantene Pro-V Volume & Body Mousse op nat haar aangebracht, dat vervolgens werd samengebonden met een elastiekje en gedraaid werd tot het op zichzelf terugplooide, waarna het werd vastgezet. "Het wordt een harde matte textuur wanneer het zich vastzet," zegt Sam, "en daarna verstuif je gewoon op de uiteinden om ze superglanzend te maken."

Modelen met rood haar

Bij Marios Schwab ging het allemaal om één eenvoudig decoratief element: een gouden haarspeld. "Toen we het kapsel de eerste keer uitprobeerden, hield de haarspeld het niet, en dus verdeelden we het haar achteraan het hoofd in drie delen, alsof we het wilden vlechten, en staken we er dan de speld in." Het resultaat was een moderne klassieker, met al de elegantie van Greta Garbo, en toch tegelijkertijd stijlvol gemodelleerd op een eigentijdse manier.

Tip: het gebruik van stylingproducten voor andere doeleinden is een geweldige manier om interessante resultaten te krijgen. Bijvoorbeeld het gebruik van mousse als gel geeft het haar een hardere en mattere textuur.