Speciaal voor mama’s met dochters


Beauty
5/06/2020
Denk je dat je dochter er klaar voor is om zich te scheren? Dankzij deskundig advies van onze schoonheidsspecialisten wordt erover gepraat.

Wat gaat de tijd toch snel! Je kleine baby is nu een grote meid geworden met een veranderend lichaam. Ze begint meer en meer interesse voor jongens te krijgen en wil doen wat haar vriendinnen doen. Ze mag dan al veel zelfstandiger zijn, toch heeft ze je nog altijd nodig om uit te zoeken hoe ze meer zelfvertrouwen kan krijgen. Uiteraard heeft ze ook vriendinnen aan wie ze raad kan vragen. Maar voor eerlijke antwoorden op al haar vragen, wil je dat ze zich ook tot jou wendt. Bijvoorbeeld over het scheren. Help haar om zich mooi te voelen met informatie en goede raad.

1. Is je dochter er klaar voor om zich te scheren?
Je wilt niet dat je kinderen te snel groot worden, maar omdat in de puberteit alles om hormonen en niet om grillen draait, weten we dat als ze zich echt wil scheren, het daar misschien wel tijd voor is. Onderzoek heeft aangetoond dat prepubers over het algemeen vroeger beginnen puberen dan de vorige generaties. Dit maakt deel uit van het natuurlijke groeiproces; er is dan ook geen perfecte leeftijd om zich te beginnen scheren.

2. Hoe bespreek je dit met je dochter?
Hoe voelde jij je toen je je voor het eerst scheerde? Bedenk welke problemen je dochter met je bespreekt en schenk aandacht aan de signalen: laat ze blijken dat ze zich wil scheren? Schaamt ze zich voor het haar op haar benen? Scheren haar vriendinnen zich? Je kunt haar uiteraard vlotter leren hoe ze zich moet scheren met positief en bemoedigend advies. Vertel haar ook dat ze er mooi uitziet, maar geef haar tips over het scheren als ze denkt dat gladde benen haar zullen helpen om zich beter te voelen. Als je je eerste scheerbeurt nog herinnert, vertel haar er dan over.

3. Vind het juiste scheermesje voor je dochter
Wees gerust. De Venus-scheermesjes zijn speciaal voor vrouwen ontwikkeld. Ze zijn betrouwbaar en handig, en de meisjes kunnen ze makkelijk gebruiken. Het Venus Embrace-scheermesje, met vijf mesjes die elke ronding van het lichaam volgen en een zeer precieze scheerbeurt garanderen, is perfect als eerste scheermesje. Alle handgrepen van de Venus scheersystemen passen op alle Venus scheermesjes. Een goeie raad voor je dochter: kies een scheersysteem voor vrouwen. Sommige Venus scheersystemen zijn uitgerust met een beweegbare afgeronde kop, vochtstrip en ergonomische SoftGrip handgreep. Hiermee kan je enkels, knieholtes en oksels makkelijker scheren.

4. Leer je dochter hoe ze zich moet scheren
Het volstaat om haar te laten zien hoe het moet en elke stap uit te leggen: maak de huid nat met warm water, breng scheergel aan en scheer zachtjes tegen de haargroeirichting in. Vertel haar ook om na het scheren een bodymelk te gebruiken om de huid te hydrateren. Zeg haar vooral dat ze geen scheermesje van iemand anders moet gebruiken (dat is helemaal niet hygiënisch).

Vertel haar ook dat ze het mesje moet vervangen zodra het scheren minder comfortabel wordt, om het risico van snijwondjes te beperken. Ook al is de werking van het mesje vooral afhankelijk van de dikte van de haartjes en het belang van de zones die moeten worden geschoren, toch vervangen de meeste meisjes hun mesje na 5 tot 10 scheerbeurten. Nog een belangrijke tip: gebruik altijd een scheergel waardoor het scheermesje gemakkelijker over de huid glijdt. Zo wordt het scheren niet alleen prettiger, maar beperk je ook het risico van snijwondjes. (Als je een stap wilt overslaan, kies dan voor de Venus Breeze met geïntegreerde scheergelkussentjes.) Laat haar daarna zelf proberen haar benen te scheren. Vergeet niet om haar tips te geven voor het scheren van oksels en de bikinilijn.

5. Hoe vaak scheren?
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.

6. Help je dochter om met de druk van haar vriendinnen om te gaan
De druk van haar vriendinnen kan je dochter veel stress bezorgen. Vertel haar dat het haar lichaam is en dat zij mag kiezen wanneer ze zich begint te scheren. Er is geen "ideale" leeftijd om met scheren te beginnen. Als ze het doet om bij haar vriendinnen te horen, wijs haar er dan op dat het belangrijk is dat ze zichzelf blijft. Schaamt ze zich voor het haar op haar benen? Als ze wil leren scheren om zich goed in haar vel te voelen, praat dan met haar over wat haar zo bijzonder maakt. Zodra je weet hoe ze zich voelt, kan je haar uitleggen dat ze nog wat moet wachten en dat je haar, als de tijd rijp is, raad over het scheren zult geven.

7. Scheren is goedkoop
Nat scheren is een gemakkelijke manier om je thuis te ontharen. Het is ook een eenvoudige en snelle manier om ongewenste haartjes te verwijderen zonder teveel geld uit te geven. Alle Venus-scheermesjes komen met een herbruikbare handgreep en een reeks vervangbare mesjes. Zo kan je dochter de verschillende kwalitatieve mesjes van Venus testen zonder telkens een nieuw scheersysteem te moeten kopen. Reken op een scheerbudget van om en bij de 30 euro per jaar.

8. Het is niet aangewezen om scheermesjes te delen
Ook al heb je erg veel met je dochter gemeen, het scheermesje hoeft daar geen deel van uit te maken. Het is niet alleen onhygiënisch, maar door het scheersysteem te delen zal het mesje ook veel sneller bot worden. Geef haar een eigen scheermesje.

9. Hoe weet ik of mijn dochter er klaar voor is?
Een recente studie heeft aangetoond dat 39% van de vrouwen zich voor het eerst proberen scheren heeft zonder toestemming te vragen. Of je dochter nu te verlegen is om het je te vragen, je kunt haar helpen om haar eerste scheerbeurt aangenaam (en veilig) te laten verlopen door haar raad te geven. In de puberteit zal ze merken dat het haar op haar benen en oksels donkerder wordt. Kijk (en luister) of ze aangeeft dat het tijd wordt om zich te scheren: schaamt ze zich voor het haar op haar benen? Zegt ze dat ze zich wil scheren? Help haar om het juiste scheermesje te kiezen!

10. De vragen die je dochter je kan stellen

  • Hoe houd je een scheermes vast?

Laat haar oefenen met een Venus-scheermesje: leg je wijsvinger op de hiervoor voorziene zone op de handgreep en hou deze stevig vast, zorg ervoor dat de hoek tussen het scheermesje en de huid niet te groot is.

  • Tot waar moet ik me scheren?

Vertel haar dat sommige meisjes zich tot net onder de knieën scheren, en dat anderen ook hun dijen scheren. Zij moet kiezen wat ze zelf wil.

  • Hoe scheer je je oksels?

Vertel haar dat ze zich moet wassen om te zorgen dat er geen deodorant achterblijft en dat ze daarna een scheergel, bijvoorbeeld Satin Care, moet aanbrengen. Zeg haar dat ze haar arm omhoog houdt met haar hand in haar nek om de okselhuid strak te trekken en zo gemakkelijker te kunnen scheren. Omdat okselhaar in alle richtingen groeit, toon je haar hoe ze zich naar boven en onder toe, maar ook naar opzij kan scheren om de meest hardnekkige haartjes te verwijderen.

  • Hoe vaak moet ik me scheren?

Ze kan zich zo vaak scheren als ze nodig vindt, zodat ze zich mooi en vol zelfvertrouwen voelt. Verzeker haar dat het niet is omdat ze zich vaak scheert dat het haar sneller of dikker zal teruggroeien.

Haar eerste scheerbeurt
Door je puber te leren hoe ze zich moet scheren, geef je haar zelfvertrouwen een boost. Maak er een speciale gebeurtenis van om de band met haar aan te halen. Dit kun je doen door haar mee uit shoppen te nemen. Laat haar haar eigen Venus-scheermesje en een scheergel kiezen. Terwijl ze in de winkel is, wil ze misschien wat andere schoonheidsproducten kopen, zoals een nieuwe deodorant, bodymelk, lipgloss of haaraccessoires. Je kunt zelfs naar het winkelcentrum gaan en haar een nieuwe outfit laten uitzoeken. Als je terug thuis bent, leer je haar hoe ze zich moet scheren en kijk je hoe haar zelfvertrouwen groeit! Je kunt er ook iets speciaals van maken door thuis een wellnessdagje te organiseren. Doe een pedicure/manicure en ontspan met een gezichtsmaskertje. Geef haar al je scheertips en doe haar uitgebreid voor hoe het moet.

Referenties
(a)Nationale enquête "Hoe en waarom scheren vrouwen zich" door Opinion Research Corporation in maart 2008 bij vrouwen uit de Verenigde Staten. Op de vraag "Toen u zich voor het eerst hebt geschoren, had u dan toestemming gevraagd of hebt u dat stiekem gedaan?" antwoordden 39% van de ondervraagde vrouwen "stiekem"; 37% "ik had toestemming gevraagd"; 19% "ik weet het niet meer"; 5% heeft niet geantwoord.