De juiste zonnebril kiezen


Beauty
4/10/2018
Zin in het profiteren van de eerste zonnige dagen? Met deze praktische leidraad kom je te weten welke zonnebril het best voor jou geschikt is qua vorm en bescherming.

Je huid is niet het enige dat beschermd moet worden tegen de zon! Ook je ogen zijn kwetsbaar voor ultraviolette straling (UV). Dit zijn een paar tips om te weten hoe je een zonnebril kiest om van de zomer te genieten terwijl je tegelijk je gezondheid voor ogen houdt…

Wanneer zet je een zonnebril op?

Zodra je vindt dat het nodig is, welk het seizoen het ook is en waar je ook bent. Vergeet niet dat ultraviolet licht gevaarlijk is, zelfs bij bewolkt weer, en dat het essentieel is dat je goed tegen de zon beschermd bent!

Welke categorie bescherming kies je?

Elke zonnebril moet het CE-label met een beschermingsfactor tussen 0 en 4 hebben, waaruit blijkt dat hij overeenstemt met de reglementering van de Europese Gemeenschap. Als het model waarvoor je gezwicht bent niet aan deze normen voldoet, pas dan goed op! De truc om een goede zonnebril te kopen in de winkel: kies minstens voor een zonnebril uit categorie 3, want alles wat daaronder valt is eerder gemaakt voor de look (met roze of lichtblauwe glazen) dan voor de bescherming tegen ultraviolet licht. Als je in de vakantie wilt gaan zeilen, naar de tropen of naar de bergen vertrekt, hebt je op z’n minst een zonnebril uit categorie 4 nodig, want die is het best aangepast aan extreem zonlicht.

Welke zonnebril past bij jouw gezicht?

Met deze gids kun je een zonnebril kopen in functie van de vorm van jouw gezicht en hem samen met je andere withete accessoires dragen: om er deze zomer onweerstaanbaar uit te zien.

  • Heb je een ovaal gezicht, dan staat elke stijl je en kun je het model kopen dat je het mooist vindt!
  • Een hoekig en vierkant gezicht: geef de voorkeur aan een zonnebril met ronde of ovalen glazen en een fijn montuur. Die zal je trekken verzachten.
  • Een driehoekig gezicht: kies een zonnebril in de vorm van een vlinder die de verhoudingen van je gezicht in evenwicht zal brengen – en daarbij zijn ze totaal trendy! Ga zelfs voor glazen in gedurfde kleuren die alle aandacht trekken.
  • Een rond gezicht: net als ovale gezichten kunnen ronde gezichten zich (bijna) elk model veroorloven! Als je de ronde vorm van je gezicht nog sterker wilt benadrukken is een zonnebril met ronde glazen ideaal. Een montuur met vierkante, rechthoekige of ovalen glazen zal het omgekeerde effect hebben en je trekken verfijnen.

Welke zonnebril voor de kinderen?

Baby’s mogen niet aan de zon worden blootgesteld en voor peuters is het goed ze zo vroeg mogelijk te laten wennen aan het dragen van een zonnebril. Om ervoor te zorgen dat ze hem dragen terwijl ze zich amuseren bestaan er rekkertjes die de veren samenhouden. Je wilt natuurlijk niet alleen je eigen ogen en huid veiligstellen onder de zon, maar ook die van je kinderen. Vergeet niet dat hun ogen en huidje veel kwetsbaarder zijn aan ultraviolette straling dan de jouwe. Daarom is een zonnebril onmisbaar voor je kind!

Waar koop je een zonnebril?

Je hoeft er geen fortuin aan uit te geven of te gaan snuisteren in de vitrines van een opticien. De grote merken hebben zonnebrillen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding… en de kinderen zullen dol zijn op een model met een afbeelding van hun idool. Maar let wel altijd op de beschermingscategorie!

Pas vooral op voor zonnebrillen die op straat verkocht worden en voor vervalsingen die aan de controle-instanties ontsnappen. Dergelijke zonnebrillen bieden geen enkele garantie en kunnen de gezondheid van je ogen in gevaar brengen.

En jij, welke zonnebril kies jij voor deze zomer?