Hoe vernieuw je de garderobe?


Beauty
4/10/2018
Zin in een paar kneepjes om je garderobe eens goed onder handen te nemen? Met onze praktische tips win je tijd om efficiënt orde te brengen in je kleerkast!

Het is zover: de zomer is voorbij. Het wordt stilaan frisser en het weer wordt onvoorspelbaar, vooral in de herfst. Het is tijd om garderobe te vernieuwen. Maar soms is het moeilijk om alles te sorteren: je moet immers rekening houden met een gebalanceerde look van je kleren, hun seizoensgebondenheid en dat we aan sommige stukken echt gehecht zijn, vooral de creaties van onze favoriete modedesigner! Gelukkig bestaat er praktisch en slim advies om je te helpen je garderobe in een handomdraai te vernieuwen! Met de tijd die je hiermee uitspaart zou je je look kunnen perfectioneren met een nieuwe haarkleur?

Je garderobe vernieuwen: alles begint bij het sorteren!

Het wordt tijd om je warme kleren boven te halen en de kasten leeg te maken. Weg met de T-shirts, shorts en sandalen! We halen jasjes, wollen tops en waarom ook niet de mutsen weer boven. Deze grote schoonmaak is ook een perfecte gelegenheid om andere kleuren in je garderobe te introduceren.

Je zult in je kleerkast natuurlijk plaats moeten maken voor de aanvoer van jassen en vesten. Dat betekent dus ook dat je al je spullen sorteert en besluit wat je wilt houden en wat niet. De klus wordt makkelijker als je er genoeg tijd voor uittrekt. Kleren van een heel jaar sorteren is nooit makkelijk: reserveer bijvoorbeeld een zaterdagmiddag. Je zou ook een tweede sorteerbeurt met een vriendin kunnen inlassen die je kan helpen met een frisse blik en een objectieve mening. Sowieso heb je twee dingen nodig om je sorteersessie tot een goed einde te brengen: een grote spiegel en goede verlichting.

Om op efficiënte manier een nieuw garderobe samen te stellen maak je stapels. Concentreer je allereerst op de kleren die je absoluut wilt houden: kleren die passen bij dit seizoen qua kleur, stof en motief. Als ze bij een ensemble horen, hou je ook de andere stukken, maar pas je dezelfde redenering toe. Nu ben je al klaar met de stapel van spullen die je wilt houden.

Ieder jaar onthullen de modedesigners wereldwijd hun nieuwe collecties. De modedefilés van New York, Parijs, Londen en Hongkong zijn altijd lang verwachte evenementen die je ook helpen om in te zien wat absoluut ‘so last season' of definitief ‘passé' is en wat je de volgende maanden nog best zonder modeblunder van dienst kan zijn. De defilés zijn handig bij het sorteren van je garderobe: sommige kleuren gaan echt maar één seizoen mee (fluogeel...), terwijl grijs of zwart nooit uit de mode zijn.

De zomer is traditioneel synoniem voor felle, intense kleuren: grasgroen, hemelsblauw, paars of geel. Voor een nieuwe garderobe moet je de seizoensgebondenheid van de kleuren in gedachten houden. Voor de herfst ga je verder dan het klassieke groen, goud- of roestkleur. Kijk naar de tendensen en de kleuren die in de mode zijn, bijvoorbeeld smaragdgroen, donkerindigo of eendenblauw. En vergeet vooral je accessoires niet!

Vragen waar je niet omheen kunt voor een nieuwe garderobe

Dit is een handig lijstje met vragen die je jezelf systematisch stelt om efficiënt te sorteren. Daar ga je, voor een nieuwe garderobe!

  • Ben ik echt gehecht aan dit kledingstuk?
  • Staat het me goed?
  • Is het dit seizoen nog in de mode?
  • Heb ik een ander kledingstuk nodig om een outfit met dit kledingstuk aan te vullen? (Wat betekent dat je jezelf de eerste twee vragen nog eens moet stellen!)
  • Op welke stapel leg ik het: weggooien/weggeven of wassen/verstellen?

Zodra je gesorteerd hebt is het tijd voor het vullen van de kleerkast. Daarvoor organiseer je de winterkleren volgens ensemble en kleur. Je zomerkleren moet je nu gaan opbergen, maar niet voordat je ze zorgvuldig gelabeld hebt. En je moet ze natuurlijk eerst wassen (niemand wil in de lente kleren vinden met een muffe walm) en gebruik je een lekker ruikende wasverzachter. Leg ze daarna in kartonnen dozen die je duidelijk met een markeerstift labelt. Die zie je pas weer terug zodra het buiten weer wat zachter wordt!

Al deze tips gelden natuurlijk ook voor de kleren van de kinderen. Maar voor die van de kleintjes is het belangrijker dat je rekening houdt met nieuwe maten!

En jij, wat is jouw methode om je garderobe te vernieuwen?