7 ideeën voor vrijwilligerswerk


Gezin
23/11/2022

En waarom zou je geen zin geven aan je vakantie?

Werken met dieren, zich inzetten voor het milieu of de cultuursector, hulpbehoevenden helpen: de vakantie kan ook de gelegenheid zijn om tijd vrij te maken voor goede doelen die jou of anderen nauw aan het hart liggen. Misschien kunnen onze 5 ideeën hieronder helpen om je te overtuigen !

#1 Help daklozen

Help mee met het uitdelen van bijvoorbeeld koffie en dekens aan daklozen. Al was het maar één avond in de week, dat kleine gebaar of zelfs een glimlach brengt hen een beetje steun en breekt voor even de sociale exclusie die hulpbehoevenden vaak kennen.

Wist je dat er in België 736.000 vrijwilligers zijn? Dat komt overeen met 8% van de bevolking.

 

#2 Bescherm dieren

Vrijwilligerswerk in een asiel, bosinventarisatie of een wetenschappelijke missie in het buitenland: vanaf 18 jaar kan iedereen, overal ter wereld, dieren helpen beschermen.

Wist je dat meer dan de helft van de in het wild levende vogels bedreigd zijn?

#3 Zet je in voor het milieu

Strandafval opruimen, natuurreservaten helpen beschermen, op onderzoek uitgaan of een klimaatmars organiseren: je kunt kiezen uit een breed scala van milieugerelateerd vrijwilligerswerk. En dat kan zowel voor één dag in een bos in je buurt als voor een aantal maanden aan de andere kant van de wereld.

Wist je dat je op de website Give A Day het soort vrijwilligerswerk dat jou het beste ligt, kunt vinden?

#4 Steun de cultuursector

Festivals of amateurtheater- of dansgezelschappen kunnen vaak blijven bestaan dankzij vrijwilligers. Dat kan gaan van korte, eenmalige acties tot een regelmatige samenwerking het hele jaar door. Anderen warm maken voor een artistieke activiteit, een spektakel organiseren of aan het loket zitten tijdens een concert; ook hier bestaan er tal van verschillende mogelijkheden. 

Wist je dat in 2020 de cultuursector in Europa 31% van zijn omzet verloor? Het is daarmee de op één na meest getroffen sector van de coronacrisis, na de luchtvaartsector.

#5 Help ouderen een handje

Een handje toesteken in het huishouden of bij de dagelijkse verzorging maar ook een bezoek aan een museum, deelname aan spellen of een opleiding om computervaardigheden te verwerven. Omdat je een groep mensen helpt die zich vaak vaak eenzaam en geïsoleerd voelt, is vrijwilligerswerk bij ouderen, een warme, menselijke en verrijkende ervaring.  

Wist je dat volgens Eurostat 18,5% van de Europese bevolking in 2014 ouder was dan 65? In 2004 was dat nog maar 16,4%.

#6 Word toeristische gids 

Zijn cultureel erfgoed, geschiedenis, kunst of architectuur een passie voor jou? Ontdek dan snel de International Greeter Association en word vrijwillig gids.

Wist je dat Lynn Brooks in 1992 de “greeter” beweging startte met de vereniging Big Apple Greeter? Ze wilde op die manier komaf maken met het ongezonde en onveilige imago van New York.

#7 Doe aan “Woofing”

Wil je graag meehelpen met biologische landbouw en de marketing ervan, in ruil voor kost en inwoning? Neem dan snel een kijkje op Wwoof, een platform dat gewijd is aan vrijwilligerswerk op biologische boerderijen.

Wist je dat het acroniem Wwoof staat voor “Working Weekends on Organic Farms”? Je helpt dus voor een weekend mee op een biologische boerderij.

Ouderen helpen, een handje toesteken in de cultuursector of je inzetten voor het milieu. Bekijk onze ideeën en ontdek op welk gebied jij wilt helpen!