7 goede redenen om Nederland te bezoeken


Gezin
15/07/2021

7 goede redenen om Nederland te bezoeken

Van in de landelijke gebieden tot in het hart van zijn steden is Nederland doordrongen van een rijke ecologische cultuur, wat zich bijvoorbeeld uit in het frequente gebruik van fiets en trein. In dit artikel vind je enkele goede redenen om het land te bezoeken, voor je vakantie of voor een weekendje met de familie.

#1 Vanwege Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad

Welkom in Amsterdam, stad die in de 17e eeuw de welvarendste ter wereld was. Om dit vast te stellen, hoef je maar langs de bekende grachten, opgenomen op de lijst van het Unesco werelderfgoed, te kuieren en de vele bruggetjes over te steken. Op de kades ontdek je de eeuwenoude woningen van handelaren uit de Gouden Eeuw, de periode waarin Amsterdam wereldwijd op zowel artistiek, commercieel als architecturaal vlak, hoogtij vierde.

Wist je dat de bewoners van Buiksloterham in Amsterdam, er een heus ecologisch mini-dorp creëerden?

#2 Vanwege de fiets, het populairste vervoermiddel

38% van alle verplaatsingen in Amsterdam gebeurt per fiets. Dit komt met name dankzij verenigingen die hem ontwikkelden sinds het einde van de 19e eeuw en de gedurfde politiek aangaande de aanleg van de openbare ruimte sinds 1978. Zo hebben fietsen in Nederland bijvoorbeeld voorrang op auto’s en zijn de fietspaden rood gekleurd. De stad Utrecht heeft de grootste fietsenstalling ter wereld, met plaats voor 12.000 fietsen.

Wist je dat de ENWB, de Echte Nederlandse Wielrijders Bond, op het einde van jaren zeventig de eerste fietsstroken in tegengestelde richting voorzag?

#3 Om op zijn hollands te eten

In Nederland is het avondeten de belangrijkste maaltijd. Ze wordt gegeten tussen 18u en 20u en bestaat meestal uit soep, een vlees- of visgerecht met groenten en een dessert. Tussen 15u en 17u wordt de thee of de koffie gedronken. De lunch (2 of 3 broodjes met of zonder iets warms en een salade) duurt niet lang (maximum 30 minuten) en wordt gegeten in één van de vele eetcafés. Het ontbijt ten slotte is stevig en hartig (brood, kaas, hesp, zalm of vleeswaren).

#4 Vanwege zijn musea

Bezoek in Amsterdam het wereldberoemde Van Gogh Museum, waar je onder andere het meesterwerk “De Zonnebloemen” te zien kunt krijgt. In het Rijksmuseum kun je werken van de schilders uit de Gouden Eeuw, zoals Rembrandt of Vermeer, bewonderen. Of bezoek het Huis waar Anne Frank de Tweede Wereldoorlog ondergedoken doorbracht en waar ze haar bekende dagboek schreef.

Wist je dat de schilder Vincent Van Gogh tijdens zijn leven maar één werk, de Rode wijngaard, verkocht? Hij kon het enkele maanden voor zijn dood voor 400 frank (10 euro) aan de man brengen in Brussel.

#5 Vanwege zijn spoorwegnetwerk

Met zijn 2.809 km spoorlijnen, is het Nederlandse spoornetwerk zeer compact en gedecentraliseerd. De Intercity lijnen doen de meeste steden aan met een trein elk half uur en er zijn voordelige tarieven voor kinderen onder 11 jaar die vergezeld zijn voor een volwassene.

Wist je dat in Nederland enkel de steden in de Randstad (de zone tussen Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) over een metro beschikken?

#6 Vanwege zijn miljoenen tulpen

Nederland is de grootste producent van bloemen ter wereld. Bezoek in april Keukenhof en bewonder de uitgestrekte velden veelkleurige tulpen. Dit park ligt een twintigtal km ten zuidwesten van Amsterdam, tussen Haarlem en Leiden en 7 miljoen tulpenbollen tentoon op 32 hectare.

Wist je dat het de Fransman Charles de Lécluse was die in 1594 de tulp in Nederland introduceerde? De bloem was oorspronkelijk afkomstig uit Turkije.

#7 Vanwege zijn architectuur die over generaties heen gaat

Bezoek in Kinderdijk het Nederland dat je kent van de postkaarten met zijn rijen molens gebouwd in de 18e eeuw. In Maastricht, de oudste stad van het land, kun je kuieren in de mooie, pittoreske geplaveide steegjes. En op het schiereiland Marken kun je nog enkele inwoners op klompen en met traditionele klederdracht vinden. Dit staat dan weer in sterk contrast met Rotterdam, de grootste commerciële haven van Europa bekend om zijn hedendaagse architectuur, zijn kubuswoningen, zijn buildings en de Erasmusbrug.

Wist je dat Rotterdam, dat werd vernietigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, vanaf de jaren ‘50 werd uitgedacht als een heus laboratorium voor architectuur en stedenbouw.

Wanneer je Nederland bezoekt, maak je een reis door een rijk verleden vol kunst en tradities maar ook in een vernieuwende, milieuvriendelijke toekomst, met name dankzij zijn transportmiddelen en stedenbouw.