9 duurzame activiteiten om te doen tijdens de vakantie


Gezin
24/06/2021

Volgende vakantie, ga groen!

Wandelen, kajakken, een terrarium maken: ontdek hieronder onze tips voor enkele milieuvriendelijke activiteiten met de kinderen, waar je je vakantie ook doorbrengt. Zo maak je de kinderen van jongs af aan van bewust hoe belangrijk het is ons milieu te beschermen.

#1 Wandeltochten

Wandelen is de ecologische activiteit bij uitstek want we zien echt onmiddellijk welke impact we hebben op de natuur. Leer je kinderen dat ze goed op de wandelpaden moeten blijven, geen afval in de natuur achterlaten, zelfs al is het biologisch afbreekbaar, en dat ze de dieren niet mogen storen. Met andere woorden, leer hen geen enkel spoortje van jullie aanwezigheid achter te laten, uit respect voor het milieu en voor anderen. 

Wist je dat in Europa meer dan 80% van de natuurlijke habitats in slechte staat verkeren?

#2 Fietstochten 

Met de fiets ben je actief bezig én ontdek je de omgeving en het lokaal toerisme. Begin, als je met de hele familie fietst, met korte afstanden van ongeveer 20 km per dag. En voorzie genoeg leuke breaks stopplaatsen de kinderen de fauna en flora kunnen ontdekken. 

Wist je dat de “Fietsroute langs de Maas” over meer dan 1050 km bewegwijzerde routes loopt door Frankrijk, België en Nederland? 

#3 Kayak tochten

Kajakken is de ideale manier om te onthaasten maar ook om je kinderen kennis te laten maken met de natuur die ze vanaf de oevers niet kunnen bereiken en zien. En je kunt misschien van de gelegenheid gebruik maken om ronddrijvend zwerfvuil op te vissen? Er is namelijk plastic afval aanwezig in 100% van de Europese waterlopen. 

Wist je dat de afvaart van de Lesse, die zich in de beschermde Natura 2000-zone bevindt, in België een niet te missen activiteit is?

#4 Ga aan de slag met “Land Art”

Bij Land Art, mogelijk voor kinderen vanaf 2 jaar, maak je kunst met natuurlijke materialen. Na het verzamelen (van bladeren, bloemen, keitjes, schelpen, boomschors,...) kunnen je kinderen hun fantasie de vrije loop laten. Of jullie kunnen een thema kiezen en materiaal verzamelen in functie daarvan. Volwassenen kiezen vaak voor het creëren van de Land Art mandala; het is de ideale manier om je te concentreren en tot rust te komen.

Wist je dat Land Art of landschapskunst een kunststroming is die ontstond in het Amerika van de jaren zestig? Er werden toen reusachtige kunstwerken gecreëerd die zichtbaar waren vanuit de lucht.


#5 Creëer een “natuur knutsel-dienblad”

Profiteer er tijdens een wandeling met de allerkleinsten van om takken, eikels, bladeren, stokjes, steentjes, schelpen, kastanjes enz. te verzamelen. Leg ze terug thuis op een groot dienblad en laat de kinderen creatief aan de slag gaan met de verschillende texturen, kleuren en vormen van de natuurelementen die jullie meebrachten.

#6 Stel een herbarium samen

Een herbarium is een boek waarin bladeren, bloemen en wortels worden verzameld. Laat wat jullie verzamelden twee tot drie weken drogen en plaats daarna elk exemplaar op een blad met de naam, waar en wanneer jullie het meenamen en eventueel een paar persoonlijke observaties (over het parfum enz.)

Wist je dat je met de app PlantNet bloemen kunt herkennen door er met je GSM een foto van te nemen?

#7 Laat zaden kiemen

Laat de kinderen op de bodem van elk eiervakje van een eierdoos een beetje aarde leggen die ze goed aanduwen. Leg twee tot vier zaadjes in elk eiervakje, bedek die met nog een centimeter aarde en sproei er water over.  

Wist je dat je een eierdoos gemakkelijk kunt hergebruiken? Maak er een vaas, een kleurenpalet of een naaidoos mee of gebruik ze als compost, de mogelijkheden lijken wel eindeloos.

#8 Maak een glazen terrarium

Geef de voorkeur aan kleine plantjes die goed tegen vochtigheid bestand zijn zoals mos of varens. Kies een middelgrote of grote pot en bedek de bodem met actieve koolstof en kiezelsteentjes. Leg er daarna een laagje mos of een doek over om te voorkomen dat de aarde naar beneden zakt. Maak kleine gaatjes, plaats daarin je plantjes en creëer verder de stijl die je zelf wilt. Geef de planten in de zomer één keer per week water.

#9 Ga “ploggen”

Plogging is overgewaaid uit Zweden en betekent jogging waarbij je onderweg afval opraapt en meeneemt. Wereldwijd wordt er wekelijks bijna 20 ton afval opgeruimd door 50.000 ploggers op het strand, in het bos of de stad. Gemiddeld verzamelt een jogger tijdens een jogbeurt ongeveer 1,5 kg afval.

Wist je dat het woord plogging een samenvoeging is van joggen en het Zweedse woord “plocka upp” dat oprapen betekent?

Met deze milieuvriendelijke activiteiten leer je de kinderen op speelse wijze inzien hoe belangrijk het is ons milieu te beschermen. Bovendien ontwikkelen ze zo hun creativiteit, nieuwsgierigheid en observatievermogen.