Je tiener en geld: zo pak je het aan op citytrip
Met het hele gezin hebben jullie een citytrip geboekt. Op deze korte reis hebben jullie natuurlijk geen zin (laat staan tijd!) om ruzie te maken over geld. De oplossing? Voor je vertrek goede afspraken maken met je kinderen. Leer ze ook hoe ze zelf kunnen sparen voor hun persoonlijke uitgaven tijdens de trip. Zin in meer heeft 4 handige tips voor jullie klaarstaan:
Sinds kort zijn de roamingkosten in de EU-zone afgeschaft. Dat betekent dat je niet meer extra betaalt voor data, bellen of sms’en in het buitenland. Je abonnement loopt verder in het buitenland zoals in België. Maar let op! Er zijn nog steeds bestemmingen waar je wél nog roamingkosten betaalt . En omdat we weten hoe verknocht tieners zijn aan hun smartphone, geven we deze bestemmingen even mee. In Zwitserland, Andorra, Monaco en alle andere niet-EU-landen hou je je dochter of zoon en hun smartphone toch best in de gaten.
Op vakantie gaat het er allemaal wat losser aan toe. Op een lokaal marktje kopen jullie wat leuke souvenirs. Een T-shirt, een boek of een ander lokaal product: neem maar mee! Het totaalbedrag van deze aankopen loopt al snel op. Maak hierover goede afspraken met je kinderen en laat ze bijvoorbeeld elk één souvenir kiezen. Willen ze graag nog iets extra’s? Dan betalen ze dit van hun zakgeld. De kans dat dit met een tiener zal gebeuren is vrij groot, dus maak thuis al werk van een spaarpotje. Dan kunnen ze tijdens de citytrip wat meer hun zin doen. Elke week € 5 euro doet al wonderen!
Tip: bewaar je centjes in een zelfgemaakte spaarpot. Bekijk hoe je ‘m maakt.
Je tienerzoon of -dochter mag enkele uurtjes alleen rondlopen? Daar kijkt hij of zij vast erg naar uit. Wil hij deelnemen aan een spannend stadsspel? Of misschien wil ze graag shoppen of een lokaal marktje bezoeken? Heel erg leuk allemaal, maar dat kost geld. Vraag daarom aan je tiener om op voorhand al wat te sparen. Een studentenjob bij de bakker? Of babysitten bij een buur? Dat levert een extra centje op!
Geef je je kinderen zakgeld tijdens de reis? We raden je aan om dat bedrag over te schrijven. Waarom? Wel, het volgende scenario komt je vast bekend voor. Wanneer er een briefje van € 20 euro in je portemonnee zit, verdwijnt het véél te snel. Je geeft het makkelijker uit omdat je het bij de hand hebt. Voor tieners geldt hetzelfde: een briefje cash verdwijnt sneller uit de portemonnee. Als je met de bankkaart betaalt, denk je vaak twee keer langer na voor je overgaat tot aankopen. Bovendien is betalen met een bankkaart (maestro) lekker makkelijk en mogelijk in winkels in het buitenland. Ga je naar een lokale markt en heb je toch cash nodig? Dan haal je voor je bezoek contant geld af.
En jij, hoe laat jij jouw zoon of dochter bewuster omgaan met geld?