Naar een museum met kinderen? Zo pak je het aan!


Gezin
4/10/2018
Een museum bezoeken met je kroost? Da’s al een kunst op zich! Zin in meer verklapt je hoe je het leuk maakt voor je kinderen én voor jou.

Een weekendje naar Barcelona of Parijs? Tijdens deze citytrip staat er vast ook een museumbezoek op het programma. Een dagje cultuur, daar hebben jullie vast zin in! Maar zijn de kinderen wel even enthousiast? Zij ervaren een museumbezoek al snel als saai of langdradig. We springen in de bres en geven 5 tips om een museumbezoek ook voor kinderen leuk te maken.


Je wil natuurlijk dat heel het gezin geniet van deze uitstap, dus moet je ook rekening houden met de interesses van de kinderen. Een halve dag kuieren in een kunstmuseum? Dan trekken ze vast een paar keer aan je mouw of beginnen ze al schreeuwend door de gangen te lopen. Geen goed idee, dus. Maar als je zegt dat je naar een speelgoedmuseum gaat, zijn ze vast wél enthousiast. Of een natuurhistorisch museum met dieren en dinosaurussen? Wow, wat een topuitstap! Overleg voor jullie vertrekken even met het hele gezin en leg het museumbezoek op voorhand vast.


Nu is het tijd voor de volgende stap: het museumbezoek voorbereiden. Geef dit taakje aan je kinderen. Zo maak je ze thuis al warm voor deze uitstap. Laat ze zelf opzoeken wat er in het museum te beleven valt en vraag of ze een lijstje maken van welke werken of dingen ze zeker willen zien. Misschien kunnen ze zelf al een minimuseumgids maken? Een boekje met leuke weetjes, informatie over werken, spelletjes en meer. Kijk zeker ook of er al downloads van het museum zelf beschikbaar zijn.


Een gouden tip: spendeer niet de hele dag in een museum. Zelfs drie of vier uur is voor heel wat kinderen te lang. Beperk je bezoek daarom tot max. 2 uur. Print op voorhand een plattegrond af en markeer wat jullie zeker willen zien. Zo verlies je geen tijd en heb je op het einde van het bezoek een voldaan gevoel. Ga voor kort en krachtig!


Er zijn heel wat musea die kindvriendelijke rondleidingen organiseren. Deze gids is voorbereid en weet de aandacht van de kinderen vast te houden. De kinderen zullen met open mond luisteren naar de verhalen die hij of zij vertelt. Daarnaast organiseren musea ook vaak workshops op kindermaat. Na een rondleiding mogen ze bijvoorbeeld hun eigen interpretatie tekenen van wat ze net gezien hebben. Wedden dat ze nog lang over dat geweldige museum praten?

Tip: Hebben je kinderen tijdens een workshop in het museum wat geknoeid met verf? En hun kleren lijken wel kunstwerkjes op zich? Geen paniek: met dash 3in1 PODS is dat zo opgelost.


Sommige musea maken bundels of speelpakketten voor kinderen. Hierin beschrijven ze de expo en kunstwerken op kindermaat. Misschien staat er wel een leuk spelletje in? Of moeten ze bij een bepaald kunstwerk een opdracht uitvoeren? Je voelt het al: zo’n bundel of spelpakket is ideaal voor wie met kinderen naar een museum trekt.



En jij, hoe pak jij een museumbezoek aan met kinderen?